mozgás

tömeg

máshol

Vérző olaj

2011.06.11. 10:23 | Mainframe | Szólj hozzá!

Címkék: film

There Will Be Blood (2007) - Amikor sajnos nem túl magas pontszámmal kellett illetnem a No Country for Old Ment, akkor került fel a listámra ez a film, mint egy ahhoz nagyon hasonló, így ettől vártam a megváltást, ami sosem egyszerű követelmény egy film számára. Ez mégis megugrotta.

Egyrészt a két legfőbb szerepben tündöklő Daniel Day-Lewis (akit amúgyis nagyon kedvelek) és Paul Dano egyszerűen zseniális. Nagyon ritkán jön össze egy megfelelően összetett szerep és egy megfelelően tehetséges színész kombinációja úgy, hogy szó szerint tátott szájjal nézek, annyira ordít a képsorokról, hogy művészet, amit csinálnak. Na, itt majdnem az egész film folyamán ez történt.

A képi világ valóban nagyon hasonlít a fent említett filméhez: kopár, sivár vidék hosszasan, szépen fényképezve. Mindezt minimalista zenével és dialógusokkal egészítik ki, és igazából a cselekmény is rettentő egyszerű. Egy olajmágnás karrierjének alakulását láthatjuk a kezdetektől egészen öregkoráig, közben hétköznapi és rendkívüli jelenetek sokaságával, amik egy meglepően részletes jellemrajzot festenek elénk szépen fokozatosan. A film során a fordulatokat is inkább itt kell keresni, a (nem is annyira úgy mondanám, hogy jellemfejlődésben, hanem inkább a) jelleméről alkotott képünk formálódásában.

Nem is nagyon írnék többet, mert az már spoileres lenne, inkább nézze meg mindenki, mert érdemes. Súlyos cucc, pont nem való egy laza nyárestére, de kicsit mélyülősebb hangulatban be lehet vállalni. Míg a No Country kettest kapott tőlem, ez itt egy szilárd 4-es.

mondás: (4/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr202973421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása