mozgás

tömeg

máshol

Hackerekre rakétával?

2011.05.31. 20:17 | Mainframe | Szólj hozzá!

Címkék: politika szánalmas reakció

Megint egy cikk váltotta ki belőlem a grafomániát, ugyanis nem tudok szó nélkül elmenni ekkora hülyeségek mellett, mint amiket néha olvasok. A mai napra jutó omgwtf-faktor az volt, hogy a Pentagon a hackertámadásokat is katonai akcióként értelmezheti, és konkrét katonai ellencsapással reagálhat rá.

Aki minimálisan is ért a témához, az pontosan tudja, hogy aki valami amerikai, központi, kormányzati, katonai, gigacéges vagy hasonló dolgot hekkel, az nem egy script kiddie anyu pincéjében, hanem felkészült szakember, akit épp ezért kb. lehetetlen lesz rátenni bármilyen térképre is. Ha akarja (sőt, hogy konteózzunk kicsit, akár ha az elemzők akarják), akkor Moszkvából lesz eredeztethető a támadás, vagy ha máshogy akarja, akkor Pekingből, vagy épp Luxemburgból, mert miért ne. Ez az egyik fontos probléma tehát, hogy az amcsik harci intellektusát és felszereltségét (amik kb. fordított arányban állnak egymással) feltételezve nagyon hamar kialakulhat egy "sok rakétával lövöldözünk vaktában, mert miért ne"-szituáció, ami simán világháborús ok lehet.

A másik nagy probléma, hogy ha ez lesz az attitűd, akkor egységsugarú civil magánemberek is könnyűszerrel robbanthatnak ki háborúkat. Ez jelenleg némileg problémásabb, mert ballisztikus rakétával kevesebben rendelkeznek, mint ilyen magas szintű hekkelési jártasságokkal. A kettő beszerezhetősége is összehasonlíthatatlan. Sőt, hogy megint a legrosszabbat nézzem ki a témából, még az is elképzelhető szerintem, hogy egy esetleges kilométeres biztonsági résen befigyelő támadást is inkább tulajdonítanának a hatékony és célzott szándéknak mint a saját inkompetenciájuknak, lévén így nem nekik kell elvinni a balhét. Mellesleg háború lesz, de az kit érdekel, majd jobban fogy a hadianyag (potenciális példa lehet a Lockheed Martin jelen esetben).

Azért lettem szomorú panda ettől az egésztől, mert megint egy olyan rendelkezést sikerült belemondania Amerikának a világ mikrofonjába, ami amellett, hogy kurvamód macsó, sajnos rendkívül könnyen elhozhatja a világvégét, és ez láthatóan őket a legkisebb mértékben sem zavarja.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a hackelésre rakétával válaszolni mennyire más kategóriába taszítja a kommunikációt. Kicsit olyan, mintha az autód megkarcolásáért (vagy egyéb hasonló anyagi kárért, lévén a hackertámadások tipikusan ilyesmiket okoznak) nekiállnál fegyverrel lőni az illetőre. Ezt szerintem még Amerikában is büntetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr482947010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása