mozgás

tömeg

máshol

Felelős választó

2010.02.11. 13:39 | Mainframe | 11 komment

Címkék: magyarország kalandjaim

A pár napja megjött választási ajánlószelvényeket pedig egyenesen vittem is az iratmegsemmisítőbe. Utána a jólvégzett munka örömének érzése járt át, bizony. És minden alkalommal ugyanez fog átjárni mikor az összes gyűjtőbrigádnak elmondhatom ezt a történetet.

Lehet huhogni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr41749252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PlaTina512 2010.02.11. 17:03:08

Hu..Hu..Húdejó ötlet! Lehet csatlakozom én is! Csak meg kell találni :)

ZmanUK 2010.02.13. 15:28:45

Persze, ne is vállalj szerepet mint "felelős" állampolgár ...

Ha nekem nem Londonba kellene mennem szavazni, regisztráltatnám magam ... de így, nem sok esélyt látok

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.02.13. 15:40:15

@Zlot: A poszt arra próbált utalni hogy jelenleg ez a legfelelősebb döntés.

el. 2010.02.14. 00:44:44

@Mainframe: na ezzel most nem értek egyet. Ez minden, csak nem felelős döntés.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.02.14. 08:36:52

@el.: Ok, tessék, szabadítsuk el az aktuálpolitikai flémet. Mi a felelős döntés?
Ha korrekt vagy, erre azt mondod hogy "Hát ha annak adod akinek gondolod, de vegyél részt a politikában, mert állampolgári kötelességed, stb.", és nem egy konkrét pártot, mondjuk.
Ezzel az a probléma hogy alig tudok valamit a jelenlegi politkai életről, és amit láttam az sem tetszik. Ha nincs konkrét ismeretem a pályáról és a játékosokról, mégis milyen alapon támogassak valakit? Annak adjam akiknek nagyobb a publicitásuk, több a sajtóvisszhagjuk? Akiknek a legpozitívabb a programja (=a legtöbbet/legjobbat ígérik)? Úgy hogy közben másokról egyáltalán nem hallottam, nem tudom mit akarnak, mennyi esélyük van, ilyesmi? Az a baj hogy sok ember azt hiszi a szavazásra való lehetőségével együtt tájékozottságot is kap, és miután egy nagyjából random helyre ikszelt egy lapon, úgy jön ki a fülkéből mint aki történelmet írt, holott segédfogalma sincs róla hogy épp kire szavazott és/vagy miért. Mert az emberek alapvetően tájékozatlanok politikai téren (és ebbe én is beletartozom). És erre csak rásegít a manapság divatos bulvárfelhang, hogy xy tilosban parkolt, és akkor most ennek alapján kell megítélni. Szavazás előtt nem ártana egy tíz kérdéses röpdolgozat, és csak azok szavazhatnának akik átmentek. Mert nem szeretném ha olyanok játszanának szerepet a jövőm alakulásában akik annyira kevéssé vannak otthon a témában mint én.

ZmanUK 2010.02.15. 10:20:00

Mainframe: szerintem az a baj hogy az emberek tájékozatlanok politikai szinten. Pedig nem venne el sok időt az életükből ha egy kicsit utána néznének a dolgoknak, és máris lenne saját véleményük, és meggyőződésből tett szavazatuk.

Sokan azt mondják: nem érdekel a politika, nem értem, nem ismerem, stb stb stb, ez valahol a legrosszab kifogás.
Az állampolgári kötelesség szerintem nem csak a "szavazás", hanem a felelős szavazás, politikai háttérismeretekkel.

Sosem értettem hogyan lehet kvázi homokba dugott fejjel élni egy országban felnőttként, úgy hogy valakit egyáltalán ne érdekeljen a politika.

Ettől egy kicsit mindig az az érzésem hogy mintha ezen emberek még mindig gyerekek lennének, saját meggyőződés nélkül, bízva abban hogy ezeket a dolgokat majd a szülők nyomon követik.

Mert hiába dolgozol, fizetsz adót,vagy nem fizetsz, és úgymond magasról teszel a politikára, de mégis az egész felnőtt életed átszövi az, és egy felelős szavazattal akár változtatni is lehetne rajta. (btw Swing vote - nézd meg :) A napi életben, az árak, a BKV, a benzin, az autóval kapcsolatos díjak, adók, eljárások, munka, albérlet, stb stb stb, minden az adott politikán múlik. Ha valami ennyire nagy hatást gyakorol az ember felnőtt életének oly sok területére, elég nagy butaság azt mondani hogy nem érdekel, vagy hogy nem akarsz tájékozódni róla.

Én Angliában élve már két ország politikáját követem nyomon. az otthonit, mert ugye magyar vagyok, és itt a kintit, ami jelentősen befolyásolja az életemet. Az itteni kormány minden döntése hol segíti, hol bonyolítja az életemet, és igenis ez a minimum hogy egy picit utána nézzek a dolgoknak.

Amúgy nem kell félreérteni, nem akarom hogy mindenki politikai elemzővé váljon, csak az lenne az ideális ha legalább annyira meglennének a politikai ismeretei az embereknek hogy felelősségteljesen szavazni tudjanak, és ne csak legyintsenek hogy mindegy, majd mások szavaznak.

A legkönnyebb dolog amögé bújni hogy valaki nem ismeri a politikát, és nem akar "ártani" a szavazatával ....

Tessék egy kicsit informálódni emberek

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.02.15. 14:10:10

@Zlot: 1. Sokkal gyümölcsözőbb és értelmesebb dolgokat tudok kezdeni az időmmel mint a politika tanulmányozása. Komolyan. És ez nem gyerekség.
2. Az ajánlócédulákat lopják, adják-veszik, ilyesmi. Van értelme ugyanebben a témában felelős viselkedést tanúsítani? Nincs.
3. Aki igen tájékozott a politikában, az nyilván látja az összefüggéseket, megjósolja a fordulatokat, ilyesmi (ahogy írtad: hogy befolyásolja egy-egy politikai döntés a bérlet, vagy akár a benzin árát). Na, ilyen ember nincs. A végzett politológusok is kb. olyan pontossággal lődöznek a sötétbe mint a meteorológusok. Én, aki nem szánom rá az életemet hogy ezzel foglalkozzak, tuti hogy semmi számottevően használható tudást nem tudnék megszerezni a témában. Esetleg kicsit értelmesebben tudnék politizálni mint egy átlagember. Ez meg nem túl nagy előny, valljuk be.
4. Még ha szénnéművelődöm is politikából, ugyanannyit fog érni a szavazatom mint a szomszéd fülkében ikszelő paraszté, aki "arra a jópofa gyerekre szavaz, aki múltkor jókat mondott a tévében".
5. Summa summarum: akármennyit is tájékozódom, és akármit is teszek, az semmi. Csepp a tengerben. Nyomtalanul eltűnik a zavarosban. Itt fel lehet hozni ugyaz a századik majom esetét (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kritikus_tömeg), de erről sajnos az a tapasztalatom hogy (itthon?) nem működik.
+1. Az már csak személyes ízlés kérdése hogy jelenleg nem is tudnék olyan, kicsit is szignifikáns társaságot választani akikre jó szívvel szavaznék.

Ezért az értesítőmet is bezúzom ha megjön, biztos ami biztos. És változatlanul úgy érzem hogy optimális döntést hoztam.

ZmanUK 2010.02.15. 16:08:49

1. Én is tudok sokkal gyümölcsözőbb dolgokat kezdeni az időmmel, hidd el :) Ennek ellenére a magyar választók közé te is beletartozol, ahogyan még sok más ember, azaz valahol felelősséggel tartozol hogy az ország hova halad.

2. A rendszer nem a legjobb ez tény, mégis, akkor ennyivel bárki beleszarhatna, maradhatna otthon, és nem lenne kormányunk.

Az anarchisták gondolom örülnének.

A felelős viselkedés tanusításához nem a környezet adja az alapot. Valaki vagy ilyen vagy nem, függetlenül attól, hogy Szomáliában van, vagy Magyarországon.

3. A végzett politikusok is csak emberek, ez így van, de hogy ki jut be a parlamentbe az ország és a mi sorsunkról dönteni, az a szavazókon múlik.

4. A szavazatod pont ugyanannyit fog érni mint esetleg a szomszéd fülkében lévő felindulásból szavazó paraszté, ám mégis lehet hogy a tiéd megfontoltabb indíttatásból jönne. Ugyebár ilyen szavazat kell. Gondolj bele, ha csak a "parasztok" mennének szavazni, mert az értelmesebbje otthon marad az általad részletezett okok miatt. A megválasztott "parasztkormány" pedig csődbe viszi az országot totálisan. Akkor mi lenne? Megvonod a vállad és élsz tovább ahogy tudsz? A vicc az hogy ugyanabban a szarban élsz otthon mint mások, de te még csak tenni sem akarsz hogy esetleg jobb legyen
5. Sajnálom hogy nem hiszel a kritikus tömegben, és nem hiszed hogy otthon működne. Pedig a többség mindenhol többség, legyen az Anglia, vagy Magyarország, ez az egésznek a lényege. Egy nagy csoport szavazóból, légyen az intelligens vagy sem, a végén kisül valami, ami a többség akarata. Ha kevesebb ember megy el szavazni, és kevesebb embert érdekel az egész, akkor hamarosan a "többség akarata" a "kisebbség akarata" lesz.
+1: jelenleg én is gondban lennék a szavazatommal, bár lehet hogy a Seres féle LMP-ra adnám le. Mégha papíron "nincs esélyük" hogy bejussanak.

Az értesítőd meg tetszés szerint aprísd fel ha ez szíved vágya :

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2010.02.20. 07:02:09

Sajnos semmi garancia nincs rá, hogy megtartják a pártok az ígéreteiket.

Másrészt az se feltétlenül jó, ha megtartják. Mert mondjuk változik a helyzet 2-3 év múlva és akkor épp mást kéne csinálni.

Nem akarok pártokra szavazni. Nem akarok mindent-vagy-semmit alapon dönteni diszkrét lehetőségek között.

Egyetlen olyan megoldást ismerek, amelyiktől kicsit is jól tudnék aludni, az pedig az lenne, ha indulnék. A választókörzetemben azt se tudom kik indulnak (jó, látom a plakátokat, de nem mondanak semmit), nem ismerem őket, nem bízom bennük, nem tetszik, hogy pártok zászlaját viszik, stb..

Nem tetszik, hogy frakciók vannak. Nincs rá szükség, ha egy csoport kialakul, mert hasonlóan gondolkodnak, akkor létrejön magától, nem kell definiálni és erővel beletuszkolni az embereket.

Nem látom, hogy XY képviselne engem. Nem látom, hogy XY képviselő tenne értem bármit is.

Legértelmesebbnek a Svájci mintát tartom; ami idehaza egyértelműen megbukott. Lásd a legutóbbi maximális arcátlanságot a képviselők költségtérítésével kapcsolatban, ill. az előtte lévő összes olyan népszavazást, amit a pártok ügyesen átvittek aktuális ellenség/ellenzék/kormánypárt-démonizációba.

Szeretnék civil szervezeteket a politikában. A Parlamentben. Nem kell 5%-os küszöb.

Nem tudom, hogy milyen arányok lennének jók a jelenlegi 176 egyéni 152 területi és 58 országos helyett, de igazából a probléma nem is ez.

Ha csak egyéni helyek lennének ÉS nem törölnénk el a pártokat, akkor a társadalom területi eloszlása és a körzetekben elég hasonló pártpreferenciák miatt kvázi minden körzetet az országosan is legpreferáltabb párt vinné. Ami szopás lenne.

Ha csak listás helyek lennének és maradna az 5%-os küszöb akkor is csak a nagy pártok kerülnének be. (Hiszen 5% eléréséhez vagy tényleg őszinte kampány kell, kitartás, emberek, mozgósítás, vér és verejték ... vagy gecisok pénz, vastag arcbőr, gennyláda ismerősök, akiktől a pénz jön, stb.. tudjuk melyik megy manapság.)

Ha belegondolunk az egyéni körzeteknek 0 értelme van, mert még sose sikerült Egyéni Tibornak a körzete ügyeit a tisztelt ház elé vinni, főleg, mert leszarja a körzetét, vagy csak beszél a levegőbe, következmények nélkül: virtigli.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=16679 (a Fidesz rég kibaszathatta volna - de szép szó - egy paktum keretében Molnárt a gecibe - de szép szó; de nem tette, hiszen máshol meg épp a Fideszes vezetés pakola a saját tarisznyájába.)

Ergó az körzeteknek inkább szélesebb jogkört kéne biztosítani a helyi ügyekben, nem pedig mindent centralizálni.

Plusz, miért is nem lehet visszahívni a képviselőinket? Miért nincs feedback-loop? Miért nincs ISO9001 minősítése a politikának?

Ez így gagyi, szar. Pontosan olyan minőségű, mint amit a TV2-ben tolnak a komoly választók arcába.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.02.20. 09:41:27

@PAStheLoD: Kicsit szégyellem magam hogy egy ilyen hosszú írásra ilyen röviden reagálok, de:
Ámen, Testvérem!

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.02.20. 10:04:48

Kevésbé komoly stílusban itt is lehet olvasgatni a témáról:
tibor.blog.hu/2010/02/20/politikai_ki_mit_kur
süti beállítások módosítása