mozgás

tömeg

máshol

A westbalkános eset margójára, kis betűkkel

2011.01.16. 20:53 | Mainframe | 12 komment

Címkék: budapest beszólok

Már az elején leszögezem, hogy az eset szörnyű, és nagyon sajnálom a három lányt, akik meghaltak, DE:

Most azon megy a huhogás ezerrel, hogy több embert engedtek be, mint amennyire hitelesítve volt a hely. Nem kéne ilyen szemforgató módon álságosnak lenni, mintha nem ez menne _minden_ este _minden_ felkapottabb szórakozóhelyen. És ha már az ország nagy része Magdinénisen összecsapja a kezét, hogy ezt miért lehet így, akkor üzenem nekik, hogy azért, hogy ennyi legyen a beugró, és ne ötször ennyi, illetve hogy ne kígyózzanak kilométeres sorok a helyek előtt, és ott tudjon bulizni az ember, ahol akar, nem pedig ott, ahová épp befér. Ezekről azért ne feledkezzünk meg.

Aztán -bár sejtem, nem leszek népszerű ezzel a nézetemmel- én igazából megkönnyebbültem, amikor az első hírekkel ellentétben kiderült, hogy nem késelés volt, hanem a tömeg okozta a tragédiát. Nem tudom melyik szülő hogy van vele, de ezután az eset után minimális szükséges eligazítással, de azért el merném engedni a kölykömet egy hasonló bulira, adott esetben ugyanarra a helyre is akár, de ha késelés lett volna, akkor semmiképp. Plusz még el is gondolkoztam volna, hogy hová tart az ország, hogy egy random este egy random (nem különösebben rossz hírű) szórakozóhelyen így egyszercsak három lányt megkéselnek. Na, ennek fényében mondom, hogy a jelenlegi verzió még istenes.

Tartok tőle (Igazából lófaszt. Biztosra veszem), hogy egy újabb populista szólam lesz a dologból, mint anno a tűzijátékos dologból is, és ugyanúgy fognak majd valakit (a tulajt, a szervezőt, a szekusokat, stb.), akiken elverhetik a port, és ezzel le lesz tudva a felelősségrevonás. Gyorsan hozzá is teszem, hogy igen, helyes, ha megbüntetik a megfelelő poszton lévő embereket az adott kihágásokért (pl. ahogy most olvasom, a helynek ki sem lett volna szabad nyitnia aznap este), de ne csináljunk egy olyan ügyből boszorkányégetést, amit minden nap minden tulaj/szervező ugyanúgy megcsinál. Ha már komolyan akarják venni, akkor felül lehet vizsgálni az összes hely ilyen irányú magatartását, csak aztán ne csodálkozzunk, ha a fent már kifejtett problémákkal kezdünk szembesülni.

Felületesek kedvéért még egyszer: elindulsz X helyre bulizni, de csak Y helyre fogsz beférni, közben bepróbáltál még 4-5 másik teli helyet, utaztál egy csomót, az estéd fele ácsorgással meg ide-oda menéssel telt, és amikor végre bejutsz valahová, akkor is a fél fizudat otthagyhatod beugróra. Vagy ha nem, majd a piákon hozzák be a kiesést. Csak azt ne hidd, hogy nem te fogsz fizetni a kizárt tömeg helyett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr392588735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PlaTina512 2011.01.17. 00:41:38

ÁMEN!
UFF!
/Meg ahány szubkultúra nyelvén ezt még ki lehet fejezni, azt mindenki képzelje ide../

Haszprus · http://blog.haszprus.hu 2011.01.17. 04:36:10

Annyit kénytelen vagyok megjegyezni, hogy

1. azért létezik piaci verseny, és amennyiben a tömegnek mondjuk mindennap csak a felét engedik be, attól még a verseny miatt nem emelhetnek annyira árat a helyek, mert akkor átmegy a nép a konkurenciához (akár újonnan nyitóhoz), vagy ritkábban jön, stb.

2. nemcsak férőhellyel lehet operálni hanem a vészkijáratok, menekülési útvonalak színvonalával is. én a magam részéről pártolnám ha tényleg biztonságosabbak lennének a helyek. csodálom hogy nem dobja fel senki hogy még mennyi olyan hely van ahol ha a legkisebb pánik is tör ki akkor tuti odavész mindenki. mondjuk egy morrisonsos pincetűzben nehezemre esik elképzelni hogy onnan kulturáltan távozzon a tömeg abban a barlangrendszerben...

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.01.17. 08:07:47

@Haszprus: 1. Ahhoz, akiknél szintén megfelezték a tömeget, és emiatt szintén árat emelt? Az újonnan nyitó honnan szerez olyan engedélyt, hogy ő beengedhet kurvanagy tömeget, ha erre a régi helyek is képtelenek? Ritkábban jön -> még magasabb árak.
2. Nem akartam leírni a Morrisons nevét, de igen, elsősorban az a hely járt a fejemben végig, amíg a posztot írtam, hogy ott ugyanilyen hering-tömeg van minden jólmenő este, és ahogy mondod: kurva problémás a be- és kijutás. Nem vagyok az ellen, amit mondasz, tegyék csak biztonságosabbá a szórakozóhelyeket.

fl0werstar · http://fleurageneve.blogspot.com/ 2011.01.19. 16:26:28

Háháááá, én is a Mra gondoltam! :D
Júj, még vagy 20 hasonló hely jutott eszembe, és elképzeltem, ahogy a Margit szigeten lévő szórakozóhely vendégei tűz esetén szertefutnak és a vízbe vetik magukat. Bár ez _A_ Szigettel is megeshet. :)
Node igen, ez már olyan 10 éve érik, hogy a bulihelyeknek ne csak 1 db 1 ember szélességű ajtaja legyen. Lehet, hogy ezt akarta elérni az a beépített ember, aki "Májköl Dzsexon mégsem halott és a ZP-ben lép fel éppen!" felkiáltásokkal kiváltotta a tömegmenekülést. ;)

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2011.01.21. 05:15:10

Meghalt 3 kislány. 2 17 éves. Egy 24 éves. Az egyik 17 éves állítólag narkotikumot is fogyasztott.

~3000 emberből 3. Ráadásul a gyenge emósok. Hol itt a probléma? [#ezzel-sem-illik-viccelni-hahaha]

Btw, ha kevesebb embert engednének be, nem feltétlenül lenne kevesebb a bevételük. Így is szerintem csökken a hatékonyságuk, mert ennyien nem is férnek a pulthoz. (Jó, ez gondolom nem jelentős.) Viszont ami nem elhanyagolható, az a hatalmas árrés. Lehet ám a profit terhére is számolni. (Persze, csak ha van egészséges piaci verseny.)

És igazából a tolakodós hülyegyerekeket kéne jól arconrúgni, de statisztikailag az egész tömeg ilyen :/ Idővel persze az emberek rájönnének, hogy ha te maradsz a sor legvégére, nem fognak hátulról meglökni. Viva la Natural'selection.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.01.21. 10:35:45

@PAStheLoD: Valójában pontosan valami ilyesmire gondoltam a "minimális eligazítás" címén, amit egy szülőnek eszközölnie kell a gyerek irányába, hogy ha ordas nagy tömeg van, akkor ne menjen bele a közepébe. Én ezt már sokszor meg tudtam valósítani, nem értem, másnak miért nem jön magától a dolog, hogy vannak helyek, ahová egyszerűen nem lehet beférni (ez akár a telitömött villamosra is áll), vagy ha mégis, akkor sem éri meg. Hogy lehet úgy bulizni, hogy épp annyi helyed van, hogy állni tudj, és ide-oda sodor a tömeg? Márpedig ha duplájára töltöd a helyet, akkor ilyen lesz.

fl0werstar · http://fleurageneve.blogspot.com/ 2011.01.21. 14:07:21

vaéaki mindig van a tömeg közepén. ez elkerülhetetlen :D

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.01.21. 14:11:07

@fl0werstar: Az a nagy különbség, hogy: 1.Ő akart-e a tömeg közepére kerülni, vagy kialakult körülötte a tömeg. 2. A tömeg lokális-e, tehát pár lépéssel ki tud-e belőle kerülni, ha akar, vagy az egész intézmény ugyanúgy tömve van, és semerre nem lehet elindulni.

fl0werstar · http://fleurageneve.blogspot.com/ 2011.01.21. 14:14:48

@Mainframe: igazából nem szeretem a tömeget, és nagyon nagy motiváció kell, hogy csatlakozzam hozzájuk. ellenben simán elképzelhető, hogy mindenki hátul akart lenni. :D biztos ezért volt a lökdösődés, alapból :D

najó, viccen kívül. én nem azt hibáztatom, aki a tömeg közepén van. csak nem értem, miért lepődünk meg, amikor bajuk lesz. az egész tömeg kollektív hibája, dehát ez már csak ilyen, nem?
süti beállítások módosítása