mozgás

tömeg

máshol

Zombifilmek idén

2009.10.27. 17:26 | Mainframe | 1 komment

Címkék: film

Avagy Zombieland és Dead Snow kritika egyben. Furamód mindkettő zombihorror-vígjáték elegy, érdekességképpen a második ráadásul norvég. Nem tudom miért most jött rá mindenkire hogy ilyen forgasson, biztos divat, csak lemaradtam.

Zombieland (2009) - Ez az amerikai megközelítés. Több filmből összeállított, alapvetően klisés, semmi újdonságot nem hordozó alapfelállás: a béna fiatal srác és a tökös csávó együtt vágnak át a zombiapokalipszis által sújtott Amerikán, alapvetően tökegyedül. Kicsit I am Legend-es az érzés a romok közötti barangolással. Humorral bőven meghintették a dolgot, nem nagyon van olyan párbeszéd vagy szituáció amiben ne lenne legalább egy poén, és ezek általában jól is ülnek, nincsenek túlerőltetve. A későbbi fordulatok jók, Bill Murray beleszövése kicsit erős nekem, de elfogadható volt mondjuk. Jó effekt volt továbbá hogy sok szituációban megjelent egy animált felirattal az arra az esetre vonatkozó szabály a srác saját készítésű kis túlélő know-howjából. A szereplők ennek ellenére is sok hülyeséget csinálnak, ami ilyenkor azért bassza a csőrömet, mert kevésbé érzem rajta az emberi hülyeséget, és inkább azt hogy valamivel előre kellett mozdítani a cselekményt, ami így általában erőltetett is lesz.

Összességében nem volt rossz, igaz többször nem nézném meg, de egy 3,5-et megérdemel.

Dead Snow (2009) - Itt azonnal látszik hogy sokkal kisebb költségvetésből készültek a dolgok. Igaz a hangvétel is teljesen más, ez csak pár hegyekben kempingező fiatalról szól, limitált számú zombi mellékszereplésével. (Akik ráadásul _náci_ zombik, és egyébként ezt az ötletet egy sokkal nagyobb, komoly, erre kihegyezett filmen is fel lehetne dolgozni, lévén a filmen kívül az összes médium már meglovagolta ezt a hullámot (All flesh must be eaten szerepjáték, az összes Wolfenstein rész, és még sorolhatnám).)

Kezdjük a problémákat azzal hogy nem tetszettek a zombik. Intelligensek, például. Nem harapnak (csak ritkán), inkább ütnek és hasonlók. Ez szerintem lehangoló. Egy zombival való küzdelem ne boxmeccs legyen már, könyörgöm. Még akkor se ha félig vígjátékról beszélünk. Továbbá a legtöbb effektet CG helyett tradicionálisabb eszközökkel oldották meg, így készüljünk fel sok művérre, valamint gumi bábukra és belsőségekre. Ez sokszor kelt gagyi hatást, pláne ha emellé még olyan akciók is társulnak hogy a félméteres szűzhavon egy 50 kilós kiscsaj rátapos egy zombi fejére (még csak nem is lendületből, csak úgy simán), amitől az úgy loccsan szét mint egy szőlőszem. Rövid életűek lennének így a zombik. A poénok itt abszolút a helyzetkomikumra épülnek, a dialógusok nem túl erősek. Plusz még a poénok sem. Az elején, sztenderd horroroknál megszokott módon van vagy háromnegyed óra üres paráztatás, amikor nem látunk semmit, és nem történik semmi. Szerintem egy vállaltan zombi-horror ezt nem teheti meg, oda pörgő akció, krízis, meg látvány kell, lévén a sötétben tartós rész alatt nem tud elszabadulni a néző fantáziája hogy mégis mitől lehet majd félni, aki akár csak a plakátot is látta a filmről, az tudja hogy zombi lesz az, és csendben végigunatkozza ezt a részt, hátha lesz olyan jó az akció hogy megérje. Hát, végülis nem rossz az a fele, de szerintem kevés volt ahhoz hogy úgy érezzem érdemes volt kivárni. Az egész film olyan felemás, 2,5-nél jobbat nem tudok adni.

Mivel csak egy értékelést tudok adni per bejegyzés, ezért átlagolva 3-ast adok az idei zombifilm-felhozatalnak.

mondás: (3/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr291479427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aurus · http://aurus.freeblog.hu/ 2009.11.03. 17:53:02

A Zombieland tényleg amerikai (szerelmi szál blabla), ugyanakkor rengeteg jeleneten szétröhögtem magam és BM szerepeltetése zseniális ötlet volt. Ez tetszett.

Én hülye az Ein, Zwei, Die miatt megnéztem a trash horror felé hajló Dead Snow-t is. Ami nem csak azért volt szar mert náci zombik voltak benne, hanem egyáltalán nem tudták melyik irányba menjenek el (pedig ebből simán lehetett volna egy jó Brain Dead).
süti beállítások módosítása