mozgás

tömeg

máshol

Roma rasszizmus

2011.03.04. 01:33 | Mainframe | 6 komment

Címkék: média magyarország szánalmas beszólok

Itt ez az eset a villamosmérnök srácról, akit a kollégiuma előtt megvert egy csapat roma. Reagálnom kell rá, mert egyrészt példaértékű, másrészt roppant tanulságos.

Először is végre-valahára mindkét irányban alkalmazzák a hasonló, rasszista indíttatású bűncselekmények megfelelő szankcionálására meghozott törvényt, és ezzel is egy kicsit kevesebb pozitív diszkriminációnak teszik ki a sokat emlegetett kisebbséget, akik köztudomásúlag utálják a diszkriminációt, így gondolom most ők is örülnek, ami a leghelyénvalóbb reakció ebben a helyzetben.

De ami még fontosabb: olvassuk végig a cikket, és vonjuk le a tanulságot abból, hogy majdnem mind a hét elkövető halmazati büntetést kapott korábbi dolgok miatt. Mennyire kell ehhez szarni az egész rendszerre, hogy drog miatti, egy hét múlva lejáró egy éves próbaidőn nekimenjen valaki az utcán egy hazafelé tartó egyetemistának? Értitek az ügy legrémisztőbb részletét? Hogy az elkövetők vagy ennyire szélsőségesen ostobák, vagy ennyire biztosak a saját jogi sérthetetlenségükben, hogy a fejük felett lógó lopási, droggal kapcsolatos, és egyéb (van egy különös visszaeső is, miért ne lenne) bűncselekményekkel együtt is az utca császárát játszák, és nem érdekli őket se térfigyelő kamera, se egy komplett kollégium, mint szemtanú, se semmi. Zseniális érzékkel súlyosbítják a helyzetet kiskorúak, fegyver és rasszista jelszavak bevonásával, aztán a bíróságon meg sírnak, amiért kapnak 2-4-6 éveket. Mintha nem erre kéne számítania hasonló dolgokért minden jogállamban élő értelmes embernek. Náluk ebből valamelyik tényező láthatóan hiányzott, vagy legalábbis úgy gondolták, hogy hiányzik.

Egyrészt álló ovációval üdvözlöm a jogrendszerünk kevés diadala közül talán az elmúlt idők legemlékezetesebbjét. Igazából csodálkozom, hogy nem a mérnökgyereket tették hűvösre, amiért rájuk támadt, ahogy azt a belváros mellékutcáiban esténként az egyetemisták köztudomásúan szokták: nekimennek 7 fős roma bandáknak (tudom, család, az utcán ezek szerint kb. egyenértékű a kettő), némelyik intézményben még tesinek is elfogadták állítólag.
Másrészt viszont keveslem. Igen, keveslem. Majdnem mind visszaeső. Láthatóan a legkisebb habozás vagy megbánás nélkül csinálnak ilyesmit, tehát a társadalommal való együttműködésre, az abba történő hasznos beilleszkedésre abszolút alkalmatlanok, a börtön után csak méginkább azok lesznek. Viszont nem lesznek elég öregek ahhoz, hogy veszélytelenek legyenek. 7 ereje teljében lévő igazi, vérbeli bűnöző fog kijönni onnan, amint letelik ez a pár év, visszailleszkedni, normális életet élni nem tudnak majd, úgyhogy borítékolok egy legalább ilyen durva, vagy ami még valószínűbb: sokkal durvább bűncselekményt, amit el fognak követni. Úgyhogy az egyik legpesszimistább gondolatkísérlet végeredményeként sikerült 7 halálos áldozatot gyártani, aminek kapcsán legközelebb majd bevonulhatnak a jól megérdemelt 15-20-25 évükre, ami után talán már nem lesz velük gond. Csak mert megszavazunk nekik egy olyan bizalmat, amiért nem tettek semmit, sőt, ellene annál inkább. Ezért mondom én azt, hogy ennyiből is bőven kiderül, milyen emberek, és nyugodtan rájuk lehetne rohasztani a lakatot.

Kegyetlen vagyok? Nem, én vagyok az emberiség legnagyobb barátja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr252708788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ö...mikó? 2011.03.04. 09:13:22

Ezzel a poszttal csak egyet lehet érteni.

Montana.. 2011.03.04. 10:03:19

Nincs mit hozzátenni.

fl0werstar · http://fleurageneve.blogspot.com/ 2011.03.04. 20:53:50

Én ott elvesztettem a fonalat, hogy miért kell megtámadni valakit az utcán... Nem tudom, hol kellene művelődnöm, hogy ezt megértsem...

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.03.04. 21:32:45

@fl0werstar: Nyilván ez is igaz, igen. Ezért örültem már az elején, hogy mindKÉT irányban használják a törvényt. Ergo fordított esetben is pont ilyen jogos, ha elteszik pár évre az elkövetőket.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2011.03.13. 03:59:07

Az a kemény, hogy jó magaviseletért a 2-6 év az pont arra elég, hogy kicsit megtanuljon bent olvasni.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.03.13. 17:08:59

@PAStheLoD: Tartok tőle, hogy nem az olvasásra fog koncentrálni a börtönben sem...
süti beállítások módosítása