mozgás

tömeg

máshol

Ultramarines

2011.01.15. 23:00 | Mainframe | Szólj hozzá!

Címkék: film

Ultramarines - a Warhammer 40000 Movie (2010) - Kellett ez már, mint egy falat kenyér. Gondolom ezt a véleményemet rengetegen osztják, akik ismerik a mögöttes sci-fi és szerepjátékvilágot, ami annyira egyedi és utánozhatatlan, hogy senkit nem hagy hidegen. Én sokáig távolról piszkáltam, a minden tekintetben való eltúlzottsága és kaotikus jellege miatt eléggé viszolyogtam tőle. Aztán elolvastam az Űrgárdistát Ian Watsontól, és szerelem lett a dologból.

Ez a rövid animációs film is nagyjából ahhoz a témához nyúl, amihez a fent említett regény: Space Marine-ok, Űrgárdisták ha úgy jobban tetszik, a császár emberfeletti katonái. Az Ultramarine rend közülük is a legdurvulensebb, ezért nem tetszett az, hogy a filmben szíre-szóra hullottak minden irányba, de ez talán indokolható azzal, hogy újoncokról van szó. Nem tetszett továbbá az általános hangvétel a renden belül, az egymásnak beugatások, a függelemsértések. Én valahogy nem így képzelek el egy hiper-elit, harcnak élő katonai egységet. Továbbá a világ kicsit kihalt volt, a sztori abszolút csőlátással kizárólag hőseinkre koncentrált, és a végére olyan érzés volt, mintha rajtuk kívül nem is létezne más. Aztán kicsit low-tech lett a dolog: egyetlen szakasz, minimális gépesítéssel. Persze a kötelező kanyarokat megkapjuk, így a megfelelő pontokon majd felzúg a lánckard is, de én az első Warhammer filmtől techdemót vártam, meg oltári nagy csatákat. Olyasmiket, mint a játékok bevezetőiben, amikor előlép a porfelhőből a Dreadnought, és belekaszál az orkok tömegébe. Itt sajnos nem lesz ilyen, "csak" egy elég vontatottan felépített gyalogos felderítés, némi lövöldözés itt-ott, kötelező csavar, finálé-leszámolás, és ennyi.

Annak ellenére, hogy ma már előkerült a low-tech kifejezés, azt egyáltalán nem a film megvalósítására értettem. Elég igényes munka ahhoz képest, hogy ebben érzésem szerint nem volt egy tonna pénz, és elég szűk rétegnek is készült, ergo jó eséllyel soha nem lesz nyereséges. Korrektül van animálva, az egyes karakterek még úgy is tök jól megkülönböztethetők, hogy majdnem egyforma páncélban vannak. Szépek a tájak, az effektek, minden, le a kalappal. Nem lehet odatenni a blockbusterek mellé, de nem is egy kategória azokkal. A történetvezetésre is végül a korrekt jelzőt kell akasztanom annak linearitása ellenére, mert a W40K univerzumában eléggé kényszerpályán mozog minden, nehéz bele eredeti, formabontó ötleteket vinni. Igazából kár is volt a fenntartásaimmal nyitni a dolgot, mert úgy gondolom az egész film ahogy van, teljesen elismerésre méltó, már annak is örülni kéne, hogy elkészült, de ez még élvezetes is. Ja, és ki kell emeljem, hogy az Imperial Fists vezér páncélja olyan szinten kickass, hogy még. Nem hiába került ő a poszterre egy Ultramarine-okról szóló filmben. :P

Így végül 3,5-et adok a filmnek, még akkor is, ha objektíven nézve kicsit kevesebbet érdemelne. Mert tetszik a kezdeményezés, mert támogatom, és mert fan vagyok. :P

mondás: (3,5/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr602573098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása