mozgás

tömeg

máshol

Harry Potter 7/1.

2011.01.03. 00:37 | Mainframe | 7 komment

Címkék: film

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1 (2010) - Friss élmény, ma, szilveszteri társasággal afterre terveztük, csúszott egy napot, cserébe IMAX. Ja, és thumbs up az Aréna mozinak, amikor visszaváltották nekünk az egyik srác jegyét (a kezdés után 5 perccel ráadásul), aki azt mondta, hogy jön, de végül elaludt. Ilyenkor Európában érzem magam, ez szolgáltatás, így kell.

Azzal, hogy ezt a részt két darabban gyártják le, megszüntették az eddigi HP-részek közös betegségét, ami viszont tök jól ráfogható volt az adott időkeretre, és a bőven írt alapra, amiből építkezni kellett. Igen, arról beszélek, hogy a 4. résztől kezdve olyan szinten rohannak végig a sztorin, mintha legalábbis Bolyhoska kergetné őket.

Ennek a hibának a helyébe lépnek most olyan, eddig nem látott betegségek, mint hosszas, kínos mono- vagy dialógok, és töltelékjelenetek.  Előbbire zseniális példa Ron beszámolója a fényről, ami visszavezette őt Harryékhez, utóbbira pedig amikor Harry és Hermione táncolnak a sátorban. Teljesen indokolatlannak éreztem továbbá a Ron látomásában szereplő szoftpornót a két előbb említett szereplő között. Elegánsabban is lehetett volna ezt ábrázolni.

Asszem itt az ideje megemlítenem, hogy olvastam a könyvet, de pont elég rég ahhoz, hogy semmi kisebb konkrétumra vagy részletre ne emlékezzek, szóval a "de ez a könyvben is így volt"-kezdetű érv helytálló lehet bármelyik kifogásom ellen.

Szóval nem tudom, hogy a könyvben is ilyen szinten random módon, tessék-lássék indoklásokkal történtek-e egymás után az események, de ha igen, akkor könyvben semmiképp sem jött ki ennyire a dolog, mint itt. Itt ugyanis az embernek sikítani lett volna kedve a tizedik "Jé, pont ő, pont itt, pont most, mert csak..."-jellegű jelenetnél. Például amikor a végén Dobby megjelenik Malfoyék börtönében, akkor már igazából rendes magyarázatot sem ad. Jó, persze ott a következő rész, majd az megmagyaráz pár dolgot, gondolom (hogy került a kard a tóba, például), de azért héló.

Ennek kapcsán jut még eszembe, ami szintén a filmekből látszik jobban: hogy Rowling mennyire belegabalyodott a saját világába és annak (gyakran nem létező, és csak ott és akkor kitalált) szabályaiba. Anno a rajongók már felkapták egyszer a némán varázslás kontra varázsigék kiabálása témáját, miszerint addig a pontig, amíg Rowling ki nem találta a némán varázslást, a legnagyobbak is, Voldemortig bezárólag kivétel nélkül bőszen kiabálták a varázslataikat. Na, kb. ugyanez van mindennel. A sok támadó-pusztító mágia látványra semmi különbséget nem képvisel, csak így több kamulatint lehet visítani, a hoppanálás gyakorlatilag folyamatos magyarázkodásra készteti az írót, mivel kit lehetne akárhogyan elkapni, ha egyszer rendelkezik a teleportálás képességével... Et cetera ad nauseam, ha már latin. (Najó, még egy: ha a házimanók a védett területekre is tudnak hoppanálni, illetve némán, pálca nélkül varázsolni, akkor hogy a viharba' nem igázták még le a komplett embervilágot?) Ilyen és hasonló okok miatt szerettem sokkal jobban az első 3-4 részt a könyvekből és a filmekből is (könyvből a 4., filmből az 1. volt a csúcs, szerintem).

A szereplőket meg elkezdte erőltetetten kihúzgálni a mostanra átláthatatlan bonyolultságúra szövődött kapcsolati hálóról, de hát ezt már a könyvben is észleltük. Ezügyben ami súlyosan baszta a csőrömet, hogy a jók szélsőségesen kímélik a rosszakat, még a legfeszítettebb jeleneteket is kíséri egyfajta gyermeki naivitás (ld. a minisztériumba való betörést), míg a rosszak ugye megállás nélkül ölnek. Aztán a jók csodálkoznak, hogy ők állnak vesztésre.

Meg fogom nézni a következő részt is, nem kérdés, de akár a filmet, akár az egész sorozatot is legfeljebb egy jó közepesre tudom értékelni, pláne annak fényében, hogy mekkora projekt ez, és mennyi időt és pénzt öltek bele. Hármast adok neki.

mondás: (3/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr592555584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heorogrim 2011.01.03. 10:48:33

A szemüvegben úszást viszont feltétlenül ki kell próbálni egyszer... :D

filmekről röviden · http://filmekrolroviden.blog.hu/ 2011.01.15. 12:30:29

Én nem sokkal a film előtt fejeztem be az utolsó könyvet és lehet, hogy pont emiatt, de nagyon tetszett. Mondjuk azóta meg nekem is eltelt annyi idő, hogy fogalmam sincs, mennyire voltak a fentiek (Dobby megjelenése és társai) megmagyarázva a könyvben.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.01.17. 23:52:55

@filmekről röviden: Én is sokszor éreztem közben, hogy jobb lenne, ha frissebb lenne az élmény, mert hát azért még így, két részben is kimaradt egy csomó minden. Jobban összeállt volna, ha még lendületben vagyok.
Btw: Jó ez az ide-oda trackbackelés, legalábbis az egységsugarú olvasó szerintem akkor téved valamelyikünkhöz, ha meg akar nézni, vagy épp látott valamit, és kritikák érdeklik a dologról (és nem mondjuk kritikák érdeklik en bloc akármiről). És akkor így praktikusan felfűzve végigjárhat több véleményt is az adott filmről. ;)

filmekről röviden · http://filmekrolroviden.blog.hu/ 2011.01.18. 18:34:44

@Mainframe: Igen, úgy néz ki, ez ilyen Tesco gazdaságos Metacritic. :)
Örülök egyébként, hogy másnak is tetszik.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2011.01.21. 08:34:52

Rowling mennyire belegabalyodott a saját világába -- véletlenül nem pont ez a problémája minden fantasztikus-X műfajnak?

SciFi vonalon, ha van teleport, minek az űrhajó, ha van lézerkard, ami átvág mindenen, akkor minek a Z, ha DártVéder kesztyűje elpusztíthatatlan anyagból van, akkor miért nincs minden más is abból? :) starwars.wikia.com/wiki/Glove_of_Darth_Vader

Fantasy esetén még merészebbek a problémák. Ha lehet varázstárgyakat csinálni, amivel a varázshasználó erősítheti a képességeit, akkor kis idő ráfordítással tetszőlegesen erős tárgyakat készíthet, így önmaga is tetszőlegesen "erőssé" válhat. Voldemort miért állt meg N darab horcruxnál? Miért nem csinált 100-at? Miért nem használta más lelkét? Stb.. Biztos megoldhatta volna.

A varázsigéken pedig már az első könyv óta nevetek, de amikor a Félvér hercegben Cserép Harold barátunk mentálisan egy kopott teflonos palacsintasütő szintjén leledzve elkáromkodta magát a könyvből olvasott valamivel, és egyből ott volt a megfelelő mágikus hatás. Ergó, ha valaki veszi a fáradtságot és nagyon csúnya dolgokat talál ki ó-halandzsául, akkor egy pálcapöccintéssel Plazmasárkányt idézhet és .. kurvákat. Főleg kurvákat.

Mondjuk ez szerintem Worst Abuse of the Rules győztes: www.beholder.hu/?m=bolt&cikk=193 (Túlélők c. könyv, egész jó :P)

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.01.21. 11:02:27

@PAStheLoD: Azért ebből 1-2 dolog megmagyarázható. A teleportnak lehet kötött hatóköre. A HP-ben lévő teleport azért aggályos, mert ott már elég lenne akármilyen kis távolságra (pl. másik városba, amit láttunk is, hogy lehet) teleportálni ahhoz, h a hirigből kint legyen az ember. SF-ben ha mondjuk bolygók közt nem megy (mittomén: nem hagyja a warp), akkor máris kell az űrhajó.
A lézerkard sajnos sok tekintetben aggályos, úgyhogy ehhez hozzá sem szólnék. :D
A Darth Vader kesztyűjét olvastam. Itt egyszerűen lehet szó arról, hogy valami szűkös nyersanyag kell hozzá (elvégre ő ilyen vice-führer volt, és neki is csak egy kesztyűt csináltak), illetve arról, hogy nagyobb felületeken elveszíti ezt a tulajdonságát (fekete doboz<->repülőgéptest), ezért nem csinálnak ebből burkolatokat, vagy akár komplett ruhákat.
Voldemort és a horcruxok...passz. Talán ennyihez volt ereje? Nem volt több olyan tárgya, ami nagyon kötődött volna hozzá? (Mert ha jól emlékszem, mind olyasmi, ami valamikor fontos szerepet játszott az életében.)
A Harry Potteres mágiarendszerrel komoly bajok vannak, látszik rajta, hogy egy rövid történet egyik aspektusának indult, pont elég szórakoztatóan és egyszerűen ahhoz, hogy egy kisgyereket szórakoztasson ("huss és pöcc"), csak aztán kinötte magát a történet, és megmaradt hozzá ugyanaz a gyerek-mágia.
Vááá, ezt a linkelt könyvet olvastam, de jó régen, hálisten nem emlékszem belőle semmire, csak hogy nem volt jó. :D

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2011.01.22. 03:21:19

Én sem emlékszem túl sok mindenre, de szerintem nem volt rossz. Ha hazajutok valamikor megkeresem :)

És igen, a dekonstruktivizmus szép műfaj, űzik is sokan, de a "pulling explanations out of one's ass" annyira nem jön be (:

Példának okáért, Banks a teleportot úgy használja, hogy közli, nem 100%-os a dolog, ezért inkább nem használják a pó'gárok. De amikor gáz van, mégis csak előkerül az "áthelyezés", pl. amikor közel fénysebességről lassít valami hajó, és csak felvesz egy embert. (Frank Herbert is - emlékeim szerint - így igazolta a navigátorokat.)
süti beállítások módosítása