mozgás

tömeg

máshol

Haza a magasban

2010.08.25. 14:36 | Mainframe | 21 komment

Címkék: magyarország beszólok

Augusztus 20. kapcsán sokan verték magukat, hogy mennyire kell ez a hagyományos nemzeti ünnepünk, az okokat meg magamtól is ki tudom találni, szokásos demagóg töltelékszavak, mint az összetartozás, a nemzettudat, hazaszeretet és hasonlók. De valahogy nem érint meg az érzés, szent ünnep ide vagy oda. Igaz hazaáruló zsidó módjára kihagytam a tűzijátékot, de napközben, estefelé eleget mászkáltam a városban, hogy a rakéták kivételével minden körítést megcsodálhassak.

A tömegnek alapvetően két része volt (a többi apróbb platformot most mérési hibaként könyveljük el), a szokásos turbómagyar réteg, akikhez most ünnepi hangulattól fűtve még jópáran csapódtak (értsd: akik egyébként nem támogatják ezt a szubkultúrát (mert az, vegyük észre)), illetve az ingyencirkuszosok. Előbbiek úgy érzik, mintha legalábbis a vérszerződésben vennének részt, és ezt csak megfelelően kiöltözve tudják elképzelni, ezért minden ruhadarabjukon van legalább egy turul, nagymagyarország, árpádsáv, vagy egyéb, hogy a vérciki trikolor gumikarkötőt (férfiakon, ráadásul) már ne is mondjam. Az utóbbi réteg meg mindig ott van, ahol valamit nézni lehet, valamit osztanak, és így tovább. Ők azok, akik székkel jönnek és hűtőládával (akár Budapestről, nem ám Miskolcról), nomeg legalább hét gyerekkel, kötelességtudóan tömik a fejüket egész idő alatt, és úgy érzem összekeverik az ünnepi hangulatot a szabadidős- és/vagy beach-hangulattal.

Aztán ott van mindehhez a díszlet. A Vigadónál koncertező háromtagú indiánzenekar. Érzed az áradó hazaszeretetet? Vagy a gagyi villogó izékkel, legyek által megmászott ragacsos édességekkel, és pofátlanul túlárazott, húgymeleg üdítőkkel csencselő cigány árusok. Elkapott már a nemzettudat? Aztán ott a tűzijáték, ami szintén ősi magyar ünneplési forma, tudjuk. Erről is ment egymás faszának szopása hónapokon át, hogy legyen, ne legyen, mennyiből legyen, mindenki elsütötte közben az összes demagóg dumáját, amik egy mondjuk 10 éves összahasonlítást végezve egyből átfordultak vércikibe, aztán persze mindenki úgy tett, mintha nem hallott volna semmit, és mindig is a végső határozattal értett volna egyet. A tömegnek kell a cirkusza, az a kevés pedig, aki mást huhogott, elővigyázatosan inkább csatlakozott a többségi morajláshoz. Hozzáteszem az a rengeteg populista széplélek, aki nekiállt csupa fontos médiumban kampányolni (Facebook például, ereje nem ismer határokat), hogy az árvízkárosultak kapják meg a tűzijáték árát, nem tudom hol élnek, és melyik mesekönyvből olvasták ki ezt a megoldást. Most nem részletezném, ez miért volt hülye felvetés, már megtették sokan, sok helyen, és ebben annyira nem is tér el a véleményem.

Igen, ez az az ügy, amiben Mf mindenkivel szembehelyezkedik (üdv a világomban). Az egyetlen szereplő, akinek megveregetném a vállát, az a cég, amelyik bevállalta a dolgot saját zsebre. Ilyen itthon nem nagyon tapasztalható, szóval külön dícséret a példamutatásért. Mondjuk mivel nem ma jöttem a falvédőről, és tudom, hogy ingyenebéd nincs (ezt valaki mondja meg az ingyencirkuszosoknak, légyszi) ezért sejtek valami hátsó szándékot a dolog mögött, de ez majd a jövőben derül ki (vagy nem).

Aztán ott a tűzijáték, mint műfaj. Kimondom, amire mindenki gondol: oltári unalmasnak tartom. Aki egyet látott, mindet látta. Minden évben elmagyarázzák a forgatókönyvet, hogy ez a rész most a magyarok bejövetelét szimbolizálja, ez meg azt, amikor Etelka, a tapír elmegy anyagmennyiség-becslőnek. Aztán fellőnek mindkettőhöz tíz rakétát, csak az előbbihez zöldeket, az utóbbihoz pirosakat, amik fülyülnek. Lehengerlő.
Nem mondom azt, hogy ne legyen augusztus 20-ai ünnepség, mert tudom, hogy kell valami a sekélyes néptömegnek, aki enélkül nem érezné az idő múlását (ezt az indoklást valami szakszerű helyen olvastam, és egész komolyan megijesztett). Nade: a tűzijáték egy rettentően túlárazott, rövid és mint mondtam, egysíkú valami. Kicsit úgy gondolom egyébként, hogy a sok-sok intéző meg lebonyolító cég közti bonyollult és ennél fogva követhetetlen pénzmozgás az igazi mozgatórugója az egésznek, ami elsőrangú mellékes-forrássá teszi a nemzeti ünnepünket, csak a megfelelő kulcspozíciókban kell ülni hozzá (értsd: te sosem fogsz látni belőle egy forintot sem, sem pedig az a szerencsétlen tűzmester, aki végül egy sufniban összerakja az évi betevő húsz perc puffogtatásodat).

Megmondjam mit lehetne ennyi pénzből csinálni? Mondjuk csak az idei 50%-os keretből, 150 millióból? Akkora, hosszan tartó, ingyenes zenei fesztivált, ami simán versenyezne a szigettel. Nem akarok részletekbe menni, mert nem értek hozzá, de biztos vagyok benne, hogy ha egy ilyen Belvárosi Fesztivál, meg egyéb többnapos kerületi mókák kijönnek önkormányzati pénzekből, akkor nem lehetnek olyan elérhetetlenül drágák. Lehetne hívni 2-3 külföldi nagyágyút eltérő, népszerű stílusokból (mondjuk egy pop, rock, és rap vonalon gondolkozva, mondjuk utóbbinál kiköptem balra, miközben leírtam), a maradék időt kitölteni alapvetően olcsó magyar fellépőkkel (ahol nem Márióra vagy az Ámokfutókra gondolok, csak mondjuk kétlem, hogy mondjuk a Tankcsapda elkérné akár töredékét is annak az összegnek, aminek hallatán mondjuk Lady Gaga akár csak felnézne egy pillanatra a körömlakkozásból). Lenne mindjárt cirkusz, ingyen, de nem 20 percig, hanem legalább egy hétig (mindjárt nem csak a cigány gagyiárusok mozdulnának rá a turisztikai lehetőségre), és nem villogó zöld fényeket kéne nézni az éjszakában, hanem változatos, színvonalas előadókat. És a színpadi pirotechnikával akár lehetne is pótolni a tűzijátékot, mellesleg. :P

Mf legnagyobb álmai mindig akkor öltenek formát, amikor nagyon lesújtja a világ. Úgyhogy mindenki bizakodhat, mert a világot elnézve még vagy kurvasok év kitartó álmodozásnak nézünk elébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr502241281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Sámuel 2010.08.27. 00:04:04

Tényleg, MF. Szóval szar ez az ország, szarok az ünnepeink. Tudod, miért érzed ezt? Ugye nem?

Akkor megmondom én, hogy miért.

Azért, mert IDEGENEK a számodra. Érted? Ez egy lelki dolog, egy érzelmi dolog, egy kulturális dolog. Ez egy MAGYAR dolog.

Csak neked, meg a fajtádnak idegen.

Mert te nem vagy magyar.

Heorogrim 2010.08.27. 06:42:28

@Pszientológus: "Mert te nem vagy magyar." - Hanem akkor mi?

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.08.27. 10:29:02

@Pszientológus: Csatlakoznék a fenti kérdéshez.
És közben kérdeznék még párat: a tűzijátékon mi a magyar? Mert én kizárólag azt kritizáltam, nem magát a 20-ai ünnepségeket, ha figyelmesen elolvasod.

Amúgy, kedves olvasóim, megfigyeltétek, hogy ezekben a turbómagyar körökben (trikolor gumikarkötő volt rajtad?) a "magyar" nem egy nép, hanem egy melléknév? Olyan ember, aki kellően nekik tetsző életet él ahhoz, hogy kiérdemelje ezt a jelzőt. Ugyanígy a zsidó sem azt jelenti ám, hogy zsinagógába jár szombatonként az illető, hanem hogy a szubkultúra szemében egy nemkivánatos személy. Ez azóta egyértelmű, amióta EGYMÁST zsidózza a jobbosok széthúzó krémje. Már előre várom, mikor épül be annyira a szóhasználatukba, hogy hétköznapi fordulatként tudjanak élni vele, mint például: "Már megint a szőnyegre szart az a zsidó kutya!", sőt: "Már megint belerúgtam a zsidó köszöbbe!"
Szóval végső soron azt, hogy szerinte nem vagyok magyar, még csak nem is szívom mellre. Mert ebben a definícióban tényleg nem vagyok az.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2010.09.09. 07:28:11

Vörösmarty tértől lefelé [folyásirány szerint] ácsorogtunk. Az eleje hangos volt, aztán a szarul elhelyezett, de rohadt hangosan szóló hangfalakból jövő zene, a monoton puffogás, a szembántó villanások megtették a hatásukat és teljesen bebambultunk. Aztán egyszer csak vége lett, és .. a "mi a faszom volt jó ebben?" gondolattal sétálhattam haza. Lévén még nem járt a 7-es busz, mert mi olyanok vagyunk, hogy nekünk kordon kell még egy hídra is. Árpád sírna, ha látná, mi lett a házából. (Hiába a sok nagyszerű magyar, ha Demszkyk meg Bajnaik rohangálnak a palotáinkban.)

Fekete Sámuel 2010.09.11. 06:25:38

@Mainframe: Hozzászólásom lényege annak megvilágítása volt, hogy miért érzed magad idegenül az ünnepeinken.

Azért, mert nem vagy magyar.

Amúgy meg emberből illetve informatikusból is a söpredék legalját képviseled - igazából nem nagyon van értelme aggódnom miattad, mint tudjuk éppen eleget szopat téged az élet is.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.09.11. 10:25:36

@Pszientológus: Nem nagyon magyaráztad ám meg. Tudod, a magyarázat nem a dolog elismétlését jelenti. :)
Amúgy meg azt, hogy miből mit képviselek, majd eldöntik azok, akik ismernek is. :D

Fekete Sámuel 2010.09.19. 19:29:21

@Mainframe: Az, hogy mit képviselsz, egész jól lejön abból, ahogy állsz az ünnepekhez.

Emlékszel a május 1-ekre és a november 7-ekre az átkosban? Gondolom, azok az "ünnepek" még bejöttek neked.

Na, mi, magyarok, aug 20-szal vagyunk így.

---------

A tüzijáték meg részben az új kenyér ünnepe, részben meg az államalapításé. Lehet, hogy 2010-ben ez neked anakronisztikus, hisz neked a kenyér nem fincsi, csak a hambit meg a pizza. De azért ezt a népet egy szűk évezreden át a gabona tartotta életben: a vándor pusztai időszakban még javarészt húst ettek (többek között ezért is kellett letelepedni, mert a Kárpát-medencébe beszorult, egyúttal jelentősen megnőtt populációnak már nem volt elég legelő), a mezőgazdaság meg csak a múlt század elejére (!!!) vált elég fejletté ahhoz, hogy a búzatermés ne legyen közvetlenül életbevágó jelentőségű.

Ha úgy szeretném elmagyarázni, hogy te is megértsd, akkor inkább így magyaráznám: ez olyasmi, mintha mindig augusztus vége felé dőlne el, hogy mekkora lesz a fizetésed a következő évben. Gondolj bele, hogy ha ez így lenne, akkor mekkora tüzijáték, mekkora ünnep lenne! Fontosabb nap lenne, mint maga november 7! ;-)

A zsidóknál pl. a yom kippur ünnepe is ilyesféle (bár az nem akkor van).

Az államalapítás meg azért kötődik szorosan az új kenyérhez, mert lehetővé tette, hogy életben maradjunk az akkori középkori Európában, akik a nehézlovasságukkal néhány évtizeden belül ledaráltak volna minket. Magyarország valószínűleg a Német-Római császár hűbérbirtokává vált volna, és ma már csak a történelemkönyvekben lennénk lábjegyzet.

Ha úgy akarnám megfogalmazni, hogy Te is értsd, akkor ezt mondanám: az államalapítás illetve Szent István ünnepe azt ünnepli meg, hogy kb. ezer évvel ezelőtt sikeresen integrálódtunk az akkori európai unióba. ;-) Aminek az akkori viszonyok között a pápa volt a szellemi vezetője. Szomszédunk, a Német-Római birodalom meg a legerősebb katonai hatalma volt, és átkozottul szeretett volna annektálni minket. Másik szomszédunk, a bizánci birodalom, meg a pápa nagy ellenlábasa volt és ő szintén jobb szerette volna, ha független, keresztény (ez akkor az "európai" szinnonimája volt) állam helyett inkább neki lennénk hűbérese.

István keresztülverte, hogy két rossz (Német-Római birodalom és Bizánc) közül a harmadikat válasszuk. Ez nagyon sokaknak nem tetszett se kint, se bent, és bizony az akkori körülmények között ennek nem az ügyes tárgyalástechnika volt a megoldása, hanem a háború.

A végeredmény az, hogy 950-ben egy kanyi vasat nem adtak volna Magyarország fennmaradásáért, bő száz évvel később pedig az egyik legnagyobb hatalmú ország lettünk az egész Unióban. ;-)

-------------------

Persze, az átlagmagyar nem ezért megy ki tüzijátékot nézni. Az átlagmagyar azért megy ki tüzijátékot nézni, mert tetszik neki. Mert ez egy kivételes nap neki. Nem az új kenyér vagy Szent István miatt, hanem azért, mert a tüzijáték szép.

Nem várja el tőle senki, hogy az elmúlt ezer év történelme a tudatában legyen. Tőled sem várja el. Én sem várom el.

Csak annyit várok el, hogy ha legközelebb kimész és megnézed, akkor tetsszen neked. Mert szép. Vagy ha nem tetszik, akkor ne menj oda.

De ne az elmúlt ezer évet fikázd!

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.09.20. 01:44:37

@Pszientológus: Így elöljáróban, mielőtt reagálnék az általad leírtakra, meg kell jegyeznem őszintén, egyenes derékkal, hogy már csak az ennyi szöveg beírásába fektetett munkád miatt is némi tisztelettel állok hozzá a válaszhoz. Ráadásul amilyen idők járnak ma a neten, külön öröm, hogy nyelvtanilag és sitlisztikailag 95%-ban helyes, kerek mondatokat olvashattam, végre. Ezért simán jár egy pirospont.
A mondanivalód nagy része viszont nyitott ajtókat dönget, mert (és ezt már leírtam külön neked is, ha ügyesen visszaolvasol) sem az elmúlt ezer évvel, sem az államalapítással, sem annak ünneplésével nincs semmi, de semmi bajom. Az egyedüli bajom annak MÓDJÁVAL van, ami a tűzijáték, meg az azt körülvevő olcsó, vásári díszlet (amit majdnem biztos vagyok benne, hogy be tudsz azonosítani a poszt alapján). A végén még alternatívát is írtam, hogy hogy lehetne megünnepelni jobban, színvonalasabban, és nem utolsó sorban pénzügyileg átláthatóbban. Ha ezzel van bajod, akkor ez ellen írj valamit légyszi, mert bármennyire is kimerítően és korrektül vezeted le a magyar államiság szépségét, itt nem volt szó a témáról, kicsit sem.
A személyes felhang változatlanul tetszik a kommentjeidben. Ahogy te az ünnepekhez való hozzáállásomból levezetted, hogy emberi és informatikusi minőségemben is a legalja vagyok, és _mint tudjuk_ (?) az élet agyba-főbe szopat engem. Mindig bírtam az olyan embereket, akik azt hiszik magukról, hogy különleges képességeik vannak, mint ez a fenti is. :) Nem, kisbarátom, segédfogalmad sincs róla, hogy ki vagyok, milyen (szak)ember vagyok, és milyen az életem. És ha rám hallgatsz, nyugodtan megspórolhatod magadnak az összes ilyen kiszólást, mert csak azt a sokat emlegetett szánakozó mosolyt kapod meg rájuk, amit az obligát trollkodás általában is szokott. Hambi meg pizza? Jövő évi fizetésre izgulás? Honnan a vérből tudhatnád te ezeket mégis? Amikor ilyeneket írsz, nem gondolod át, hogy kizárólag magadat égeted vele? Ha másért nem, már csak azért is, mert a rendszeres olvasóim pl. tényleg ismernek többé-kevésbé, nem pedig a seggükből előhúzott instant emberismeretükkel operálnak. :)
Szeretném adni a lovat a grafomániád alá, és megkérnélek, hogy te, mint aki láthatólag jártas a témában, írj egy útmutatót, kvázi használati utasítást, hogy ki a magyar. Hogy legyen magyar, aki az szeretne lenni. Aki pedig már az, hogy maradjon az, hogy legyen minél jobb magyar, mit kerüljön, ami letéríti a magyarság helyes útjáról. Ha ezt rendesen, színvonalasan megírod, becsszóra kiteszem bejegyzésben, mert szerintem nem csak engem kínoz a kérdés régóta, de sok olvasómat is.

Fekete Sámuel 2010.09.22. 06:56:51

Most meg előjöttél ezzel az én-nem-is-úgy-értettem dumával. Ne beszélj mellé, és ne játszd a hülyét, MF úrfi. Pontosan tudom, hogyan értetted. És te is tudod.

Te lehánytál minket, én meg odacsaptam neked. Ennyi.

A többiről meg nincs kedvem beszélni egy olyan emberrel, aki láthatóan a worlukon meg a hetitetvesen csiszolta ki a vitastílusát. Bocsi.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.09.22. 11:12:42

@Pszientológus: Úgy odacsaptál, hogy nincs is rá szó. :D
Már azt hittem van valami értelem a szavaid mögött, de sajnos egy rossz vicc vagy. Nem fogsz hiányozni, pá.

fl0werstar · http://fleurageneve.blogspot.com/ 2010.09.29. 17:21:53

MF, trollod van, vagy mi? :D

De amúgy ez tök fura, hogy emberek elvárják, h csak mert vmire rá van függesztve a "magyar" jelző, azt mások szeressék. Kíváncsi lennék, ha népszavazást írnának ki, h mi legyen a pénzzel (zenefesztivál/tüzijáték/közhasznú program/stb), tényleg hányan ragaszkodnának a "magyar" tüzijátékhoz...

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.09.30. 00:32:28

@fl0werstar: Nem az a baja, hogy troll, hanem hogy azt hiszi ő két szóból le tud vonni minden tanulságot, és hogy okosabb pl. nálam. Pedig nem, hanem inkább rettentő ostoba (mert hiába a dicséretes nyelvtan, ha szövegértésből nulla szegény). Például idejön kötekedni, ahol két szó után leszűrhetné, hogy senkit nem fog megváltani, és senkit nem fog érdekelni a véleménye. De most épp azt fantáziálja, hogy milyen jól odacsapott, és élvezi a gondolatot. Szerintem legyen neki, nem? :)
Egy dologban van igaza: a worlukot jól ismerem. Így hívták a legyet a Wizard of Worban (tegye fel a kezét, aki ismeri, és nyer egy csokit). :) De van egy olyan sejtésem, hogy ő nem erre gondolt... :D

Környezetvétő 2010.10.05. 15:29:37

Az a baj veled, MF úrfi, hogy túl sok hetitetvest néztél. De tényleg túl sokat. És ez baj. Nagyon nagy baj.

Egy az egyben az a kommunikációs forma köszönt vissza belőled.

Az is kitűnik, hogy törekszel viszont kultúr kommunikációra is. Ez dicséretes, de lásd be: a kettő együtt nem megy.

Tárgyalástechnika kétkreditesre jártál? És emlékszel is rá?

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.10.05. 19:36:45

@Környezetvétő: Jártam, emlékszem, köszi. Jobb vagyok benne, mint te, ezt így látatlanban merem állítani.
Ha a Heti Hetesre gondolsz, azt legutóbb talán 5-6 éve láttam, TV-t utoljára úgy 2 éve néztem, és azt sem tudom megy-e még az említett műsor. Megint okos voltál, és ez a fő.

Friplifrapli 2010.10.05. 21:56:19

Én elég műveletlen vagyok, milyen az a "hetitetveses" kommunikációs forma? :$ (Azon kívül, hogy "olyan Mainframe-es" :D)

Fekete Sámuel 2010.11.20. 16:12:33

@fl0werstar: asszem halálbünti kérdésében annyira nem izgatja a közakart a libsiket

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.11.20. 21:54:32

Reflexből ugyan visszakérdeztem, de inkább így járt a hazafias trollunk, még mielőtt kudarcba fullad a szórakoztatásunkra tett újabb kísérlete: dl.dropbox.com/u/3583709/Linked%20stuff/pszientol%C3%B3gus%20out.PNG

fl0werstar · http://fleurageneve.blogspot.com/ 2010.11.21. 17:04:30

@Pszientológus: Jujj, de cuki! Ez az izé küldött nekem emilt erről a kis hozzászólásról! Köszi, Pszi, mostmár azt is tudom, h ilyen van :) Ja, és az infóért különösen, talán lesz alkalmam valamikor felhasználni :D
süti beállítások módosítása