mozgás

tömeg

máshol

My neighbor Totoro

2010.06.14. 07:48 | Mainframe | 8 komment

Címkék: film

Tonari no Totoro (1988) - Egy korai Miyazaki-film, melyet megintcsak nem tudok a nagy klasszikusok (Chihiro, Mononoke) mellé tenni, mert ahhoz túl egyszerű, túl mesés a cselekménye. Olyasmi, mint egy európai gyerekfilm. Kezdjük azzal, hogy ebben a filmben (kapaszkodjon mindenki) nincsenek negatív karakterek. Ilyet nem is tudom láttam-e már akárhol. Mindenki jó, mindenki kedves, mindenki a főhősökkel van. Egy olyan absztrakt ellenséget sikerült becsempészni (hogy azért legyen valami történés is a filmben, bár szerintem akár enélkül is meglettünk volna), mint a két főszereplő gyerek anyjának betegsége. Ennyi.

Ezen kívül arról látunk szűk másfél órát, hogy két kislány (egy nagyobb, és egy tényleg kisgyerekkorú) az apjukkal egy vidéki házba költöznek, melyet köztudomásúan "kísértenek" (biztos hogy japánul árnyaltabb volt ennél a kifejezés) az erdő szellemei. Őket nyilván csak a két kislány láthatja, és kiderül róluk, hogy tök jó fejek, és egy sor csodás kalandban lesz velük részük a hőseinknek. A címszereplő Totoro egyébként a Studio Ghibli logójaként is funkcionál azóta, szóval fogadok hogy majdnem mindenki ismeri. A kislánnyal való összeismerkedős jelenetüknél wtf arcot kellett vágnom, ugyanis kb. így zajlott: "Grüáááááoooáááá" (ezt mondja ugyanis az óriás bagolypocokizé, sőt, igazából a japán mitológiában ez a troll, hölgyeim és uraim), mire a kiscsaj, hogy "Totoro?". Én meg csettintettem, hogy mennyire ottvan fonetikából.

Amikor végképp nincs tovább, és már nem tudnak többet kihozni a ház körüli hülyéskedésekből, akkor beleerőltetnek valami konfliktust is, amit aztán szembántóan gyermeteg módon oldanak meg a szellemek (Totoro, és a hűséges Macskabusz, igen, Macskabusz, ami pontosan az, aminek hangzik), és sziruposan totális heppiend a vége, de mondtam: ez egy gyerekfilm. Amit esetenként a felnőttek is tudnak élvezni, mert miért ne. Hármast tudok rá adni, egyáltalán nem volt rossz, csak Miyazaki bőven tud többet is, ezért erre nem tudom megadni a többet. (Ja, azért imdb top#250, úgyhogy nagy bajod nem lehet, ha megnézed.)

mondás: (3/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr162078015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heorogrim 2010.06.14. 08:40:15

Macskabuszról kérünk ábrázolást! :D

Friplifrapli 2010.06.14. 21:42:35

Na, ezt is valami drogos rajzolta...

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2010.06.16. 06:36:09

Kurosuke, a porszellemek. J-Listről rendeltem is. És ha megrázod mondja hogy .. hát amit mond az animében, de leginkább wawa-wawa :D

Legjobb anime. Tényleg.

A macskabusz meg csak ilyen non-plus-ultra :)

Hogy kicsit reflektáljak a rivjúdra. Elhiszem, hogy nem jött át, de nem hiszem, hogy annyira, hogy ilyen mondatra vetemedj, mint: "nem tudnak mit kihozni a ház körüli hülyéskedésből".

Szerintem ez az a gyerekmese, ami felnőttfilm. Egy gyerek nem értékelné a gyermeki ártatlanságot (amikor nem hal szörnyet a kislány az ásításra), a játékot a képzelet és a valóság között és egy buszmegállóban órákat várni valakire.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.06.16. 08:28:09

@PAStheLoD: Ha valamit lehúzni kell, akkor kicsit valóban tudok kemény szavakkal dobálózni, holott leszögezem, hogy tényleg nem volt rossz. A ház körüli hülyéskedés annak szólt, hogy érzésem szerint ez az első rész el volt nyújtva. Mintha a rendező lubickolna a saját világában (megteheti, és van is miért, ami még mindig a jobbik eset), mi meg néznénk. Rengeteg jelenetben nem "involvált" a film, amit ma már nagyon kevés mű mer megtenni, és ez hiányérzetet keltett bennem.
A gyermeki ártatlanság tanúbizonyságait én betudtam a főszereplők személyes tulajdonságainak, mert hiszen pl. Kanta is félt a háztól, és attól, hogy az erdő szellemei kísérthetik. Míg a vele egyidős Satsuki ugye nem. (Egyébként attól az ásítástól _én_ majdnem szörnyet haltam, úgyhogy minden tisztelet Mei-é. :D)

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.06.19. 14:42:25

@PAStheLoD: Engedd meg, hogy egy ilyen avatárral kedveskedjek neked (szabad felhasználású, én is úgy kaptam vmi ismerős ismerősétől): dl.dropbox.com/u/3583709/kormocska.gif

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2010.06.21. 07:56:20

Hehe, köszönöm. Egyszer még jó lesz valamire, biztosan :)
süti beállítások módosítása