mozgás

tömeg

máshol

28 nappal később

2010.03.23. 14:18 | Mainframe | 2 komment

Címkék: film

28 Days Later (2002) - Zombis katasztrófafilmek nem nagyon szoktak elérni 7.6-os pontszámot imdb-n (ráadásul nem 100ezer szavazattal), ezért gondoltam érdemes lehet megnézni ezt a filmet. Hát elég vegyes a véleményem.

Ugyanis a megvalósítás nagyjából jó. A zombik (nem is igazi zombik, hanem vírusfertőzött emberek igazából) igazi, maszkírozott emberek, így kihúzhatjuk a kurvadrága, és általában bénára sikerülő CG-t a listáról. Ellenben az "üres város"-szindrómát megcsinálták, és sokat erőltetik is, ami jó, nagyon jó. Ez minden ilyen filmbe kéne, mert nagyon hangulatos, és ezen kívül elég kevés féle filmbe fér bele.

Főhősünk a későbbi Batman-filmek Madárijesztője, Cillian Murphy, aki azért elég közepes színész szerintem... Rajta kívül az egyetlen név Brendan Gleeson, aki azért jó szokott lenni, itt talán kicsit sarkos karaktert kapott. Az a bajom, hogy a szereplők mind totálisan ésszerűtlenül viselkednek, de valami egészen banális szinten. Olyanokra kell gondolni hogy egyedül mászkálnak el helyekre csak úgy hepajból a zombi-apokalipszis kellős közepén (ráadásul miután már megbeszélték hogy ilyet nem szabad), behajtanak a sötét alagútba (holott erről is fixálták hogy jobb elkerülni), nekiállnak önfeledten smárolni meg beszélgetni az újbóli találkozás örömére miközben a házban szabadon futkároznak a zombik...hát ilyesmik. Ezek rettentő sokat rontanak az összképen. Olyan apróságokról már nem is beszélek mint hogy takarékoskodni kéne a kajával, vízzel, lőszerrel, meg minden értelmessel, mert ez teljesen általános a filmekben sajnos. Illetve nagyon nem tisztázták azt sem hogy akkor most a fertőzöttekkel mi is van. Én azt vettem le hogy ilyen kontrollálhatatlan őrjöngés vesz rajtuk erőt, nade akkor egymást mi a frászért nem tépik szét? Illetve: mit esznek? Ott a sok üzlet érintetlenül, ellenben a hullákon sem azt látni hogy megették volna az agyukat, szerveiket, akármit. További érdekes kérdés hogy ha nem a fertőzöttek gyilkolták le őket, akkor ez a sok-sok hulla mindenhol ugyan mitől halt meg. Mert úgy néznek ki mintha a kis napi teendőik közben érte volna őket a vég, nade ilyenről itt szó sem volt. Kicsit összevissza a sztori, na.

A vége meg egy kabaré. Végre eljutnak a katonákhoz (miután szerencsétlen Brendan Gleeson a világ legbanálisabb módján hal meg, komolyan röhögtem volna ha épp nem pörög bennem egyre lejjebb a pontszámláló), ahol komolyan meg van lepődve a srác hogy a két csajt akit hozott, a katonák be szándékoznak dobni a közösbe. De nem ám úgy ahogy egy értelmes ember csinálná, hanem előbb felöltöztetik őket mindenféle reneszánsz ruhákba amiket a kastélyban találtak, meg faszom. A srác meg megszökik, és mezei biciklisfutárként túljár egy komplett katonai elitalakulat eszén akik túlélték még a zombiinváziót is. Reális. Ők meg egy szobában fegyverrel őrzik a két csajt, gondolom várva a parancsot a szórakozásra, vagy énnemtom. Komolyan vártam hogy esetleg lesz egy jelenet amiben a vonatsínhez kötözik őket, hogy esetleg még egy fokkal elcsépeltebb lehessen a szabadítós jelenet. Lehangoló volt a vége, nagyon.

Még egy fontos dolog eszembe jutott: ha a forgatókönyvben az a sor szerepel hogy "XY meghal.", akkor XY elfelejt harcolni, otthonfelejti a zombiirtó apparátusát, sőt majdhogynem beköti a szemét és rágyújt egy cigire. Határtalanul idegesítő ez is. (pl. sikítottam hogy "Miééééééért?!", mikor Brendan Gleeson úgy indul el átvágni a fél országon hogy a lépcsőházban használt komplett rohamrendőr-szerkóját otthonhagyja lógva...)

Sajnos az a helyzet hogy kevés kivétellel csak a város ürességének bemutatása tetszett, a többi elemet mind sikerült tönkretenni valahogy. Ezért csak 2,5-et tudok adni rá.

mondás: (2,5/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr71862425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PlaTina512 2010.03.30. 23:42:32

Megnéztem. Nem mondom, hogy rossz volt, de semmi extra. Egy ilyen filmtől az ember elvárná, hogy legyen benne valami meglepő, hát ebben nem volt. Gyakorlatilag majdnem ugyanaz, mint a Resident Evil, scak ebből kimaradt az a poén jelenet a lézerráccsal.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.03.31. 00:11:27

@PlaTina512: Akkor feltétlenül ajánlom a Kockát (Cube), ott az első 5 percben van egy hasonló jelenet egy acéldrót-ráccsal. :) És abban legalább van meglepőség is. Meg az egy jó film. Mondjuk. :D A harmadik részét is érdemes megnézni (Cube Zero), a második egy-az-egyben kihagyható, élményileg és történetileg is.
süti beállítások módosítása