mozgás

tömeg

máshol

Mindenki megvan

2010.03.13. 09:57 | Mainframe | Szólj hozzá!

Címkék: film

Everybody's Fine (2009) - Tartozom egy köszönettel Patrik barátomnak aki egy nap a figyelmembe ajánlotta ezt a filmet. Ha nem szól, valószínűleg sosem néztem volna meg, mert sem a családi téma nem vonzott annyira, és a magyar plakát, alcím, miegyéb mind valami középszar karácsonyi vígjátékot sejtetett. Ezzel az a baj hogy ez egy brilliáns dráma. Ráadásul kb. nulla publicitást kapott, erre jó példa az imdb-n az alig 5000 (!) szavazat.

Robert De Niro-n kívül még olyan neveket olvashatunk mint Drew Barrymore, Kate Beckinsale, vagy az újabban nagyon feltörekvő (és szögezzük le: tehetséges) Sam Rockwell, de ez mind kb. lényegtelen, mert a film 90%-a De Niro egyedüli szerepléséből áll, és ő bizony képes elvinni a vállán még egy ilyen súlyos filmet is. Tehát majdhogynem monodrámáról beszélhetünk, mert bár a többi szereplő fontos a történet kibontakozásához, teljes mértékben háttérben vannak a fő karakterhez képest, ami itt jó dolog.

Több gyönyörű allegória húzódik végig a filmen, de most még ebbe sem mennék bele mert félek hogy levehet a hatásból, azért pedig vétek lenne. Legyen elég annyi hogy kb. az első perctől az utolsóig (és ebbe értsétek bele a stáblistát is) valódi művészi megoldások tömkelegével kápráztatnak el minket, és ahogy a kezdeti leosztás melankóliájából több lényeges fordulóponton át elérünk az abszolút nem túllihegett, nem szirupos befejezésig, többször is összefacsarodik majd a szívünk.

Abszolút meglepetésként szolgált a film, és ez biztosan feljebb is tolta a pontszámát, de nem tudok nem ötöst adni rá. Egy remekmű.

mondás: (5/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr981836122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása