mozgás

tömeg

máshol

Roncsautóval majdnem százzal?

2009.12.19. 12:41 | Mainframe | Szólj hozzá!

Címkék: budapest magyarország reakció

Van ugye ez az új rendelkezés hogy azt az autót ami elbukik a műszaki vizsgán egyből ki is vonják a forgalomból. Aztán erre jött a sok (mellesleg szerintem jogos) pampogás hogy aki szar kocsit vezet, az nem jókedvéből teszi, hanem mert nem telik jobbra, talán.

De amiről beszélni akarok, az egy blogon egy írás, ami erre a pampogásra reagált, és egyébként korrektül kifejtve felvezette hogy az autóvezetés "nem szociális vívmány" ahogy ő fogalmazott. Ergo nem jár alanyi jogon, valaki vagy képes összeszedni az autót műszakiztathatóra, vagy ne vezessen (idáig még van is némi igaza, de most jön a lényeg), ugyanis az mindenki számára konstans életveszély ha műszakilag nem rendben lévő autóval mászkál.

Ez így ebben a formában elvi síkon még igaz is, de kérdem én, ha inkább a gyakorlatot nézzük, kik okoznak balesetet? A szakadt ladások-wartburgosok-polszkisok (akik mellesleg olyan régi szar kaszniban ülnek hogy pontosan tudják hogy egy komolyabb ütközés az életükbe kerül), akik ezzel az új rendelkezéssel kikerülnek majd a forgalomból, vagy inkább a fullos mercisek-audisok vagy éppen a tuningolt subarusok-suzukisok-faszomtudjamisek? Egyértelműen az utóbbi réteg a veszélyes, aki alatt ott a lóerő, aki biztos benne hogy a hiper-szuper fékje kétszázas tempónál fél méteren megfogja a másféltonnás acélkasznit, vagy ha nem, hát az (meg a száz légzsák) úgyis megóvja mindentől.

Úgyhogy míg műszakilag ki lehet nevezni a roncsautós réteget veszélyesnek, ők a tapasztalatom (polszkis vagyok, helló) szerint pont hogy adekvát módon vezetnek, kvázi _tudják magukról hogy veszélyesek_, és így ironikus módon még talán ők a legbiztonságosabb elemei a forgalomnak.

Ez persze nem vonatkozik az ittasan, jogsi nélkül, vagy tényleg végletekig szétnyúzott autóval közlekedőkre (egy bizonyos népcsoport ezt, meg a fullosmercis verziót szereti megvalósítani valamiért, a köztes szintek nem elképzelhetők a számukra), de ott nem is az a valódi probléma hogy az autó nem menne át a műszakin, hanem maga a sofőr ugye, aki ezt mind leszarja. De persze ki kell vonni mindet ami nem megy át, akkor is ha ezzel bebüntetjük a sok korrekt sofőrt, akik úgy a 98%-ot teszik ki. Járjanak BKV-vel, aminek a kiváló minőségi szolgáltatásait februártól ismét lesznek szívesek drágítani. (Mi a faszra fel, csak kérdezném...?)

És hozzátenném a slusszpoént, amit kishazánkban szerintem mindenki tud akinek autója van: minden azon múlik hogy van-e egy ismerősöd egy műszakiztató helyen. Onnantól már csak némi aprópénz kérdése és akkor is lesz műszakid ha az autódat ló húzza és pengék vannak a kerekére szerelve mint a Ben Hur-ban.

Hát így.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr231604269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása