mozgás

tömeg

máshol

Kasztrendszer

2009.10.03. 14:02 | Mainframe | 3 komment

Címkék: budapest magyarország randomszavak

Elgondolkoztam ma (is) egy lehetséges kasztrendszer miértjein, mikéntjein és egyéb vonatkozásain. Ugyanis egyre komolyabban hiszem hogy radikális, de hatékony megoldást hozna egy csomó jelenlegi problémára ha a történelemben már számtalanszor látott példa alapján kasztokba tömörülve élnének az emberek. Mondom is hogy hogyan:

Először is a kasztokba sorolás egy társadalmi és vagyoni helyzetből eredő mérőszám alapján történne. Mindez azért, hogy a kőgazdag gumiszervizesek ne a minimálbéres szerelősori munkásokkal legyenek kénytelenek élni, illetve hogy a százmillió éve dinasztikusan gazdag emberek közé se jusson be csak úgy akárki akinek hirtelen lett pénze kitudjahonnan. Ez máris magában hordozza hogy a hirtelen vagyonosodásokat sokkal behatóbban tanulmányozzák, mivel ugye kasztbeli előrelépéssel is járhat. Mindjárt adózna is mindenki.

A magasabb kasztba persze nem mindenki illik bele szubkulturálisan, ezért lehetne egy olyan rendszer, hogy akire érkezik mondjuk 20 panasz, amiket kivizsgálnak és helytállónak találnak, azt visszasorolják az eggyel lejjebbi kasztba. Mindjárt viselkedne is mindenki.

Ennek drasztikusabb változata az, hogy ha valaki mondjuk egy bizonyos (előzetesen megállapított) súlyosságú bűncselekménynél durvábbat követ el, vagy kevésbé súlyosat, de visszaeső módon, azt nem eggyel lejjebb, hanem legalulra, a pária kasztba sorolják, ahonnan persze vissza lehet mászni, de csak kisangyal magatartással, sok-sok munka árán, és persze a kaszt aktuális és régebbi tagjait sokkal szigorúbban szemmel tartanák mint másokat. Mindjárt kevesebb lenne a bűnözés.

A különböző kasztok tagjai tehát nagyjából azonos helyzetű, azonos "szinten álló" emberekből állnának össze, és nagy százalékban kijelenthetjük hogy az ilyen emberek jeletik egymás számára a legjobb társaságot, környezetet. Több bennük a közös. Igen, tudom hogy van Shakespeare költészetéért rajongó betanított szakmukás is, de százból egy. Hadd ne az egy miatt ne vezessünk be egy berendezkedést ami 99-re működne. (Mint ahogy most sem így megy: hiába vannak olyanok akik gyerekekkel szeretik csinálni, mégis illegális. Minden, a többség számára jó rendelkezéssel sérül egy kisebbség érdeke. Ilyen a világ.) Ezek a kasztok más negyedekben, tehát fizikailag is elválasztva élnének, tehát ha valaki nem akar, nem kell napi szinten találkoznia más kasztok tagjaival. Az adott kasztnak releváns munkahelyek értelemszerűen a kaszt negyedében/negyede mellett rendezkednének be, ezzel csökkennek a távolságok, egyszerűsödik a közlekedés. Sőt tovább megyek: az adott boltok és szolgáltatások is a nekik megfelelő szektorba tudnak települni, így mindenki az általa leginkább keresett árat és minőséget kaphatja, hozzá legközelebb. Mindjárt nem kell órákat utazni, és kajtatni a számodra szükséges dolgok után.

Itt jön be egy másik kérdés, miszerint ha valaki mégis másra vágyik mint a kasztja alapértelmezett szükségletei, akkor mi van? Nos, ez nem koncentrációs tábor, tehát szabad közlekedés van a negyedek között, azt mész venni/nézni/látogatni/akármi, amit csak akarsz, ott, ahol csak akarsz. Mindössze annyi a velejárója, hogy igazoltatás esetén ha a rendőr gyanúsnak talál, meg kell indokolni hogy mit keresel egy másik kaszt negyedében. Ennyi. Ilyen ma is van, ha látványosan nem a saját környékedre tévedsz. Az átjárás olyannyira lehetséges, hogy ha valamelyik tényező (a társadalmi vagy a vagyoni) lehetővé tenne egy másik kasztba való tartozást, akkor külön engedéllyel letelepedhetsz és élhetsz abban a kasztban is, anélkül hogy a tagjává válnál, persze ezt az állampolgárság elnyeréséhez szükségeshez hasonló teszt előzné meg. Kiemelt helyzetekben akár bármilyen körülmény teljesülése nélkül is be lehetne települni más kasztba, de ez ritka dolog és nagyon körültekintő vizsgálatok előznék meg. Ez gyakorlatilag teljes szabadság, nem?

Ennek a rendszernek egy igen kellemes mellékhatása, hogy jól monitorozható az egyes kasztok létszáma és helyzete. Ha pedig az országnak egy bizonyos kasztból több emberre van szüksége, akkor egyszerűen lejjebb viszi a bekerülési kvótát, megkönnyíti az odavezető képzést, stb, és máris több a diplomás, például. Vagy akár fordítva, ha (aktuális példából kiindulva) tömegek szereznek hobbiból diplomát. Ezen felül adott lenne egy többszintes rendszer az adóztatáshoz, a jogok és kötelességek kiszabásához, és minden ilyesmihez. A magasabb kaszt velejárója a nagyobb adó, felső szinteken pedig különböző plusz adónemek bevezetése is, ha szükséges. A különböző szociális juttatások és segélyek pedig csak az alsó kasztoknak járnának, egy bizonyos szinten felül ugyanis még a körülmények teljesülése esetén is csak plusz zsebpénzt jelent, nem pedig a megélhetés kulcsát. Az ilyen beállításokkal játszva egy remekül behangolt rendszert lehetne létrehozni, és a kasztokon alapuló berendezkedés kialakítása rövid időn belül megtérülne a megtakarított juttatásokból, és a plusz adókból.

Nos, nagyjából ennyi, bár nyilván csak a felszínt karcoltam, és ebben a témában sokkal több van. Tudom hogy utópia, és nem lesz ilyen. Ettől még jó ötlet, nem? Kommenteket várom, aztán csak okosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr831419787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kittka · http://kittka.blogspot.com/ 2009.10.08. 09:14:10

Tudod mi a baj ezzel az egésszel? Hogy a legalsó kasztban olyanok lennének akik nem lennének jófiúk.
Ugye mi motiválja őket? Hogy lejjebb csúsznak? -> Olyan nincs már. (Börtön tudjuk, hogy most sem motiválja őket...)
Hogy feljebb kerüljenek? -> Ez most sem motiválja, elég lenne egy 8 osztály elvégzése is most ehhez, neadjisten egy érettségi -> most sem működik...
Szóval velük mi lenne? Ugyanúgy bűnözés meg putri..
A többi akár működőképes is lehetne szerintem.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2009.10.08. 09:56:23

@kittka: Csak abban az esetben a bűnözés meg a putri egy jól lokalizálható környéken lenne egyedül (annak a kasztnak a negyedében), nem szivárogna be mindenhova. A rendőrök meg nyilván az ilyen kasztú embereket rendkívüli erőkkel figyelnék (akár össze is írhatnák őket a bűnügyi nyilvántartások alapján), és igyekeznék korlátozni a kijárásukat, ilyesmi (lévén hogy elfogadható indoklás nélkül csak a honos negyedben mozoghatnának).

Montana.. 2009.10.08. 11:53:57

@kittka, @Mainframe: Az motiválná őket, hogy az ő környezetükben menne a haddelhadd, amit ők maguknak okoznak -> aki hajlamos feljebb lépni, abban valószínűleg megvan a jobb környezetre való igény árnyéka.
montana@naivlelek.hu
süti beállítások módosítása