mozgás

tömeg

máshol

Gran Torino

2009.08.04. 23:24 | Mainframe | 2 komment

Címkék: film

Gran Torino (2008) - Clint Eastwood egy mogorva öregembert játszik benne (na ne bassz, komolyan?! :D), aki, mint a filmekben szereplő vén fajgyűlölők általában, összehaverkodik a szomszédban lakó ázsiai családdal, és megpróbálja a kissrácot kihúzni a szorult helyzetéből, ami egy ismerős banda miatt alakult ki. Nem szükséges többet írni róla (amúgy is spoileres lenne), ebből tökéletesen lejön hogy milyen ez a film. Nem most sütik el először ezt a fajta történetet, láttuk már sokféle tálalásban, hol komolyabban, hol kevésbé, attól függően hogy milyen közönségnek szánták. Ez komolynak lett csinálva úgy érzem, ám nekem valahogy kicsit felszínes maradt, hiányoznak a nagy-nagy, megható és könnyfakasztó pillanatok. Nincs elég ideje kifejlődni a dolgoknak, egy-egy fordulópont túl hirtelen és túl drasztikus ahhoz hogy a realitás ereje meghasson minket. Az egyik pillanatban még legszívesebben halomra lőné a sárgákat, a másikban meg megmenti a kiscsajt mintha ez lenne a legtermészetesebb. Inkonzekvens.

Ezzel együtt egyben volt a film, "átjött", így divatos szóval élve. Mondjuk nem is volt olyan nehéz megoldani gondolom, mert Clint Eastwood nem csak főszerepelt, de rendezett, és a producer is ő volt. Ergo elmondhatjuk hogy csinált magának egy filmet. Saját magára alapozva. Máris nem lehetett nagyon mellényúlni. Amit még meg kell említenem talán, az a film helyenként alkalmazott könnyed humora, ami szintén dobott rajta.

Én nem túlzottan kedvelem az ilyen (ha erős szóval akarnék élni, azt mondanám hogy tucat-)drámákat, de egyszer megnézni jó volt. Minőségi, jól megcsinált film, nem lehetett rá panaszom. Nem teremt stílust, nem kap Oscart, de nem érzed elpocsékolva az idődet utána. Jár rá egy háromnegyed.

mondás: (3,5/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr81289429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2009.08.05. 10:26:06

Nem ertek egyet a pontozasoddal :)

Szerintem a Gran Torino sokkal jobb film volt a 3.5-nel. De ez persze szubjektiv. Eleg sokat elarul mondjuk a 8.4 IMDB pontszam, es a 79% Rotten Tomatoes.

Nem erzem hogy felszines lett volna, es nem lett volna kibontva benne, konnyfakaszto pillanatokat meg eleve nem szabad varni egy alapvetoen keseru hangvetelu filmen.

Az egesz mozi az elejetol fogva valahogy a lassu, oregkorral kapcsolatos maganyos, keseru eletet adja vissza, es meg az "unneples" resze (a sargakkal) is olyan oreges benyomast kelt. No nem azert, mert a sargak nem tudnak unnepelni, hanem a fohos igy eli meg.

Szerintem totalisan jol bemutattak ahogy egy oreg eloiteletekkel teli ember szembesul a regi onmagaval, es oregkorara nemi frissesseget kap vissza a fiatalkorabol ...

Szoval nekem olyan 4.-4.5 a film alapobol :)

De nem veszunk ossze :)

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2009.08.05. 11:17:02

@Zlot: Nem, semmiképpen sem veszünk össze ilyesmin, mindenkinek meglehet a maga véleménye, én is tiszteletben tartom a másét. :)
Az imdb-s pontozásokról egyszer már kifejtettem hogy szerintem felszínesek (sok ember egyszerűen 1-est vagy 10-est nyomkod a nekik nem tetsző/tetsző filmekre), lehet hogy itt is írok róla majd valamit.
Amit írsz az igaz, de én elsősorban azt sérelmezem hogy egy már körüljárt témához nyúl a film, méghozzá olyanhoz amit nagyon nem is lehet rosszul csinálni. Kicsit biztosra ment. Nem rossz, de semmi újat nem hoz a köztudatba.
A 3,5 pedig rosszul hangozhat, de azért az egy 10-es skálán 7. Ami tökre nem rossz.
süti beállítások módosítása