mozgás

tömeg

máshol

A sebhelyesarcú

2011.04.05. 10:08 | Mainframe | Szólj hozzá!

Címkék: film

Scarface (1983) - Mf-nek most ilyen szériája van: ősklasszikusokat néz. Ezekkel nem lehet annyira mellényúlni. :)

Ez például az egyik műfajteremtő gengszterfilm. Egy kubai bevándorlóról, Tony Montanáról szól, aki hihetetlenül ambíciózus és bevállalós természetének hála a semmiből hamar felemelkedik az alvilágban, de aztán - mint ilyenkor általában - megbonyolódnak a dolgok, kezdve egy szerelmi szállal, például.

Nyilván azóta egymillió filmben láthattunk hasonlót, ám ez azzal együtt, hogy az archetípus letéteményese volt, még most is simán érdekes és szórakoztató. (Talán releváns lehet, hogy a rendezői változatot néztem.) Al Pacino játéka már ekkor, lényegesen fiatalabb korában is kiemelkedő volt, kiváló átmenettel és apró nüanszokkal adja ezt a tipikus "helyi basszájba" figurát, ami amúgyis hajlamos jól állni neki.

Mint általában a gengszterfilmekben, ő egyszerre a film hőse és antihőse is, ez már alapból nehézzé teszi a helyzetét. A karaktere nagyjából semmitől nem válik szimpatikussá, ellenben van egy csomó olyan húzása, amiért simán utálhatnánk, ha közben nem néztük volna végig az életútját, és nem drukkolnánk neki. Mert egy ponton túl mindenkinek el kell ismernie, hogy Tony Montana mindent megold, vele nem baszakodhat senki. És mikor elhangzik a közkinccsé lett mondat, a "Say hello to my little friend", már nagyjából ugyanazt érezzük, mint ő maga.

Aztán ott van még a fiatal Michelle Pfeiffer, akit én már inkább MILF korában írtam fel a listámra, itt még a játéka és a külseje is kicsit kiforratlan az ízlésemnek.

Egyetlen egy dolog miatt vontam le fél pontot, az pedig a ma már vállalhatatlan, és a hangulatból abszolút kilógó retro szintizene, ami sajnos az egész filmet végigkíséri. Egyébként majdnem tökéletes alkotás, 4,5 jár neki.

mondás: (4,5/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr872798779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása