mozgás

tömeg

máshol

Pár szót az értékelésről

2011.01.08. 12:43 | Mainframe | Szólj hozzá!

Címkék: blog film

Mivel sosem fektettem le az általam adott értékelés szabályait, gondoltam, mondok róla pár szót, hogy aki eddig csak példafilmek vagy összehasonlítások alapján próbálta elképzelni, mit jelent nálam egy kettes vagy egy négyes, az most képbe kerüljön. Maradjunk csak a filmek témájánál, a helyeknél általában úgyis mindig tételesen kiemelem az előnyöket és hátrányokat is, mielőtt ráakasztok egy pontszámot.

(0 - Hipotetikus Zéró)
Nem tudom, ilyen szavazat adható-e, imdb-n tuti nem, ezért én sem adtam még ki ilyet, nem is hiszem, hogy fogok.

0,5 - A LEGALJA
Csak a legrosszabb filmek érdemlik ki, ahol leginkább olyanokra kell gondolni, amik unalmasak és rosszak, vagy kiábrándítóan rosszak, vagy hasonló, mivel az "annyira rossz, hogy az már jó"-típusú filmek általában átbillennek az alsó holtponton, és végül pozitívabb eredményt kapnak. A 0,5-ös filmeken jó esetben elalszom, amennyit pedig látok belőle, az látványosan nem szórakoztat.

1 - Rettenet
Csak mert nem a lista alján vannak, ne higgyétek, hogy ezeket a filmeket bárkinek is ajánlanám. Az ilyen filmek általában egy-két eltaláltabb jelenet vagy jópofa megoldás miatt kaptak egy plusz kegyelem-félpontot, és kész. Viszont másfél óra kiábrándítás közepette egy jó akciófilmben tucatdolognak számító körrúgás is tud olyan élénkítő hatást gyakorolni, hogy ez a pontszám meglehetősen megtévesztő legyen. Szóval óvatosan.

1,5 - Rossz
Ezek a filmek is még bőven a kimondottan rosszak közé tartoznak. Nagyjából ez a teteje annak a színvonalnak, amikor azt mondom a végén felállva, hogy kár volt belefeccölni ezt az időt. Ezek _talán_ javasolhatók egy témakör vagy egy franchise elkötelezett híveinek, rajongóinak, de másnak semmiképpen.
(Ha kilövök egy filmet a vége előtt, akkor ennél általában nem kap több pontot.)

2 - Nem jó
Az ilyen film lemarad az átlagtól. Általában majdnem olyanra sikerül, hogy minimális szájhúzással végignézhető lenne, de aztán elszúrnak benne dolgokat, pont annyira, hogy ne tudd élvezni, és ne akard javasolni senkinek. Átlagfilmnek lenni sem nagy feladat, pláne nem kiváltság, de a ketteseknek még ez sem jött össze. Ennek fényében álljatok hozzájuk. Mondom ezt azért, mert itt már elkezdene az ember gondolkodni, hogy "hátha van benne valami jó, ha 1,5 ponttal jobb, mint a legalja". Általában nem, vagy nem éri meg.
(Ha beletekerek egy filmbe, akkor ennél általában nem kap több pontot.)

2,5 - Az átlagfilm
Ez is milyen jól hangzik, nem? Pedig nem annyira. Az átlagfilm csak annyit tud letenni az asztalra, hogy nem lehet látványosan belekötni. Általában pont annyi minimális hatást gyakorolt rám másfél-két órás megfeszített munkával, hogy ne akarjam páros lábbal belerúgni a 2,5-ös lélektani határ alatt tenyésző fertőbe, de semmiképp sem tett le semmi olyat, ami igazán eredeti, élvezetes, szórakoztató lenne. Vagy ha esetleg igen, azt később elszúrta valamivel, nem kicsit.

3 - Nagyjából jó
A nagyjából jó még nem jó. Valami minimális teljesítmény az átlag fölé emelte, de van egy kevésbé ismert lélektani határ is, a 3,5, ezt pedig nem sikerült elérnie. Ezek a közepesen érdekes filmek, amikből már szívesen mesél el az ember egy-két jelenetet, a rajongóknak és megszállottaknak különösebb szemforgatás nélkül tudja ajánlani, és esetleg ha nagyon nincs jobb ötlet, csak úgy bárki számára is megnézhetőnek ítéli. Ide szoktak kerülni azok a jó filmek is, melyek receptből készültek, és nulla újítás, kreativitás van bennük, de ettől eltekintve máshol nem lehet beléjük kötni.

3,5 - A jó film, kéremszépen
A második fontos léc, amit egy filmnek meg kell ugrania. A 3,5-ös filmről úgy jössz ki, hogy megérte az idődet és a pénzedet. Jó volt. Azért nem ez fog beugrani, ha valahol össze kell majd foglalnod a kedvenc filmjeidet, nem fogsz róla hőskölteményekbe illően áradozni a haveroknak, és nagy valószínűséggel egy indefinit idő után el is fogod felejteni. De ha friss, vagy rákérdeznek, akkor bólogatsz, és ajánlod, mert nagyjából senki sem fogja magát átverve érezni utána. Itt kezdődnek azok a filmek is, amiket hajlandó lennék újranézni, ha olyan helyzet adódik. De ha van lehetőség, inkább valami magasabb pontszámút nézek sokadszorra, 3,5-öset csak nagyon szájhúzva.

4 - Kiváló
Vagyis több, mint jó. Valami kiemelte ezt a filmet a jó filmek már alapjáraton sem sok kívánnivalót hagyó sorából. Valami számomra kedves téma, megvalósítás, hatás is elérheti ezt épp úgy, ahogy egy kivételes rendezés, vagy alakítás. Amikor egy film az elvárhatónál kreatívabb tud lenni, azt is általában ezzel az igen kritkus plusz félponttal jutalmazom.

4,5 - Majdnem tökéletes
Itt megint indirekte kell megközelítenem a témát, a tökéletes filmek felől. A 4,5-ös filmek azok a tökéletes művek, amiket aztán végül valami aprósággal "elszúrtak", de csak épp hogy. Ritkán kiosztott pontszám ez, mert a tökéletesség tönkretételén általában felszívom magam, és sokkal lejjebb húzom a pontszámot. Annál jobbak lesznek a 4,5-ösre pontozott filmek, szóval ez nem feltétlenül hátrány. Így itt már csupa emlékezetes darabot találunk, és ha azokon az apróságokon túl tudjuk tenni magunkat, amik elválasztják a legfelső kategóriától, akkor akár sokadszori megnézésre is maradéktalanul leköt, csak úgy elsuhan az a 1,5-2 óra.

5 - Nem vagyunk rá méltók
Egy borokkal foglalkozó blogon láttam ezt a kategóriamegjelölést, és nem tudtam kihagyni, hogy át ne emeljem (ami nem lopás, lévén széles körben használt kifejezésről van szó, ráadásul még a homage is megvolt).
Ezek a filmek azok, amik hirtelen a nyelvedre tolulnak, amikor valami igazán jót, kedvencet kérdeznek tőled. Ezek a bezzeg-filmek, amiket lépten-nyomon előszedsz ilyesmi témájú beszélgetésekben, félig azért, mert kikezdhetetlen érvek a másik (általában gyengébb) filmmel szemben, félig pedig azért, hogy lássák, milyen kifinomult az ízlésed. Mert ezek a filmek már nem kisebb befolyást gyakorolnak, az ízlésedet határozzák meg mások szemében. Ezért rendkívüli gonddal válogatom ki őket, és csak a legszigorúbb feltételek mellett lehet bekerülni ebbe a VIP-körbe. Aztán persze csillogó szemmel ülsz le eléjük újra meg újra, és csöndes áhítattal figyeled, ahogy a filmművészek varázsolnak.

Hát így. Remélem, hasznos volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr132564082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása