mozgás

tömeg

máshol

Battlestar Galactica

2010.10.23. 14:34 | Mainframe | 6 komment

Címkék: sorozat film beszólok

Folytassuk az "Mf mindenkit magára haragít" sorozatot: ebben a részben a sárga földig lehúzom a közkedvelt Battlestar Galacticát.

A pilottal együtt 5 részt ültem végig eddig, és abszolút lehangoló, amit láttam. Komolyan nem értem, hogy szerzett magának ekkora rajongótábort a sorozat. Engem jellegében nagyon erősen emlékeztet a "Space - Above and Beyond" című, kvázi tökismeretlen sorozatra, de azt úgy szerettük ahogy volt, a maga tv-s, délutáni műsorsávos valójában, (Itthon a "zseniális" Űrháború 2063 néven futott.) és csak egy évad volt belőle, és kész. BSG-ből van 4 (5?), plusz pár film, játék, társasjáték, meg még ki tudja mi. Ha egymás mellé teszem a két cuccot, ugyanazt látom, mégis az egyik van aránytalanul túlhype-olva, érthetetlen.

Kezdjük simán a látványvilággal. A CG egyszerűen béna, bár tudom, nem ez a lényeg. De láttunk már jobbat (megintcsak ezt kell mondanom) középszar délutáni TV-sorozatokban is. Ennek ellenére erőltetik, és minden részben kapunk ilyen jeleneteket, akkor is, ha tök indokolatlan. Az ellenfelek egyhangúak, szarul néznek ki, idejétmúltak. Mosógépszerű robotok, nem lehet tőlük rendesen félni, nem lehet őket rendesen utálni, stb. Még a légiharcok is lassúak és unalmasak, és persze a fizikára itt is nagy ívben tesznek, süvölt a motor, puttyog a lézer kint az űrben, ahogy azt kell (mert igazából a sci-fik 99%-a így csinálja, szóval ezt fel sem kéne rónom, de azért mégis).

Valami oknál fogva a főcím alatt random bevágott képeket láthatunk a vonatkozó részből, ami általában egyúttal meglehetős spoiler is, nem értem miért kellett, sehol nem láttam még ilyet, ordas nagy baromság.

A sztori erős lehetne, ha konzekvensen ragaszkodnának hozzá. Egy ismerősöm így vezette fel nekem a sorozatot anno, hogy ez igazából nem is annyira sci-fi, mint inkább dráma, ahol megnézhetjük, hogy a különböző emberek, személyiségek hogyan reagálnak egy olyan nehéz és nyomasztó helyzetben, mint az emberiség majdnem teljes kipusztulása. Hát pont ez verte ki a biztosítékot: sehogy. Van 1-2 ilyen rész, de aztán az armageddon után (mittomén) egy héttel már vidáman pingpongoznak, mintha mi sem történt volna. Aztán itt vannak ezek a karakterek, személyiségek. Nem lettek meggyőzőek. Egyrészt már alapból nagyon klisés majdnem mindegyik, aztán erre még rátesz egy lapáttal, hogy még ezeket sem tudják megfelelően használni, kiaknázni, szerepeltetni. Úgy éreztem, nem elsősorban a színészek hiányosságai miatt nem kerültek közel a karakterek, hanem mert úgy mozgatják őket, mintha a díszlet darabjai lennének, nem pedig élő emberek.

Ami még ilyen kevés rész után is azonnal kiviláglott (és talán ez a legégőbb mind közül): dugig van a sorozat töltelékkel. Amikor epizódszerű, teljesen kihagyható dolgok történnek, megintcsak a legalja TV-sorozatok mintájára. Ezek a rövidtávú cselekmények az első perctől felismerhetőek (mármint hogy az adott rész végére megoldódnak majd, és a következő résztől senki még csak emlékezni sem fog rájuk), a hosszútávú cselekmény pedig rettentő csigatempóban, plusz nem túl érdekfeszítően tálalva bontakozik ki.

Ez a "cylonok, akik embernek néznek ki"-vonal az első perctől egyvalamit ordít: low-budget. Vannak robotjaink, de azt drága animálni, inkább itt van ez az ember, ő lesz a rosszfiú, de ő igazából robotokkal van, oké?

Sajnos azon veszem észre magam, mint pl. a Terminator TSCC közben, hogy minden részt szájhúzva nyitok meg, hogy "na, talán majd most". Még nem töröltem, mert ennyi ember nem hájpolhat valamit ennyire alap nélkül, és várom a csodát, ahol egyszercsak elkezd lebilincselő lenni a dolog, de kétségeim vannak. Az évad végéig tart a türelmem.

update: 2 dolog, amit kifelejtettem:
1. Kitalálták ezt a tőrölmetszett baromságot, hogy minden nyolcszögletű, és semminek nincs sarka. Kurva logikátlan, sok helyen kivitelezhetetlen dolog, ostoba sci-fi-üzemanyag, amitől azt várják, hogy majd tök jó aláfestése lesz a világnak, de inkább csak pislogok, amikor húzzák elő az A4-es lapokat, amiknek akkurátusan levagdosták a sarkait, hogy ezt most miért. Pláne mikor minden más tökugyanolyan, mint a Földön.
2. A kamerakezelés botrányos. Remeg, ide-oda dől, úgy zoomol, mint apám annak idején a 90-es évek elején az akkor még menő kézi videókamerával. Vállalhatatlan.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr882261655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LadArt_ 2010.11.20. 16:54:01

Ez a lehúzunk egy filmet sorozat akkor lenne egy kicsit is értékesebb a sok szenny mellett, ami az internetre felkerül, ha a szubjektív véleményedet megalapoznád valamivel, és ha nem minden sorodból az áradna, hogy idézlek: "A pilottal együtt 5 részt ültem végig eddig" és tönkrement a tévé is, úgyhogy most leülök a májkroszoftvörd elé és kifröcsögöm magamból a tutifrankót.
Én végignéztem egyébként az egész sorozatot az elejétől a végéig, sőt veled ellentétben még a Miniseries-t is láttam, amiből kiindul az egész dolog dehát mindegy. A sztori nagyonis konzekvens, sokkal inkább, mint gondolnád, és mint ahogyan egy jó történetnek van íve, a részen belül is és az egészet egybefogva is. Ha életedben olvastál már regényt - gondolom igen - és nem egy softcover bestsellerről beszélek, hanem rendes regényről, akár sci-fiben is, mondjuk Asimovot, tudhatod, hogy a lényegtelennek tűnő epizódok későbbi dolgokat építenek fel.
A másik, hogy ez egy átirat egy nagyon régi sorozat átirata, ugyanezzel a címmel, ez talán sokmindent megmagyaráz. A színészi alakításról nem tudok veled vitatkozni, nekem hiteles volt, de ez szubjektív maradhat tőlem.
A papírok sarkait pedig azért vágták le, mert nem kaptak elég pénzt a gyártásra, egy ártatlan poénnak indult, ami szerint jogosan megtetszett nekik a későbbiekben - ez talán megmagyarázza neked, hogy miért nem volt annyi pénzük a CG-re, mint mondjuk a "szuperfasza dájhárd 4ben".
Csak ennyit akartam mondani.
Üdv

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.11.20. 19:02:51

@LadArt_: Egyszer érném meg, hogy egy ellenvéleményt nem úgy vezet fel egy kommentelő, hogy "ez egy szenny, amit írtál", vagy hasonló. Anélkül is tökéletesen át fog jönni, amit mondani akarsz, csak legfeljebb kicsit jobb kedvvel fogok válaszolni. Jómodor.
Hülyeségeket minek írsz? Wordöt hol látott ez a poszt szerinted? Die Hard hol került szóba a bejegyzésben? Akkor meg ne rabold ezzel az időmet, szerintem.
Na, most már talán rátéhertünk az érdemi tartalomra is:
Örülök, hogy te végig láttad, jó neked. Ellenben ha egy sorozat nem ragadja meg a figyelmemet az első x részével, akkor az nem jól van felépítve. Ezen nem nagyon van mit vitatkozni. Szeretem a sci-fit, a sorozatokat, és bizakodva ültem le hozzá, szóval minden adott volt, erre mégsem. Egyébként azóta is nézem, de csak ha nagyon nincs más, és egyelőre nem változott a véleményem.
Lehet, hogy a mostani történések későbbi, nagyobb ívű dolgokat alapoznak meg (egy ekkora sorozattól ez el is várható, hogy így legyen), de attól még így önmagukban is élvezhetőnek, és konzekvensnek kéne lenniük.
Tudom, hogy régen is volt egy BSG, és akkor?
A pénzhiány miatti papírvagdosás belsős poénnak kiváló, de 1. nem oldja meg a pénzkérdést, 2. hülyén néz ki olyan mértékben alkalmazva, mint itt. A Firefly-t ismered? Arra sem volt pénz, erre a stáb elkezdte otthonról behordani a kellékeket, kinek mi volt. Remek behind the scenes-sztorik kerekedtek belőle, mégsem kell hülyén néznem, hogy nyolcszögletűek a papírok.
CG-ügyben meg ismét kiemelem, ami felett elsiklottál a posztban, hogy nem sokmilliós mozifilmekhez képest tartom gyengének, hanem más, hasonló költségvetésű és kaliberű sorozatokhoz, amiket valamiért nem kaptak fel ennyire. Ld. Firefly és Space: Above and Beyond. (Előbbi pénzhiány miatt félbemaradt, utóbbinak alig van rajongótábora, pedig van olyan jó, mint a BSG.)
Elsősorban azért írtam meg a bejegyzést, mert úgy érzem, a sorozat körüli hype nagy része csordaeffektből származik: sokan szeretik, ezért még többen szeretik szintén, mert hát menő, pedig nincs meg benne a potenciál, hogy önerőből összehozzon egy ekkora fanbase-t.
Amit fentebb (a bejegyzésben és a válaszomban is) olvastál, azokat úgy hívják, hogy vélemények, érvek és megfigyelések. A fröcsögést nézd meg a szótárban, ha nem tudod, mit jelent.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.11.25. 19:25:32

@LadArt_: És mellesleg ma jöttem rá, hogy te a kétrészes pilotot hívod minisorozatnak (ami végülis nem baj, mert mindenki így hívja, csak nem annyira logikus), amit én is láttam.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.11.26. 01:05:41

@LadArt_: Oké, mondtam is, hogy mindenki így hívja. Csak ettől nem lesz logikusabb, hogy két rész az egy sorozat. De legyen.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.05.10. 23:36:26

Updateben jelentem, hogy hősiesen végigültem és -szenvedtem az első két évad minden borzalmát, de úgy néz ki, megérzte. A harmadik évadtól kezdve mintha egy tök más sorozatot néznék. A karakterek egyszercsak full megváltoztak (mondjuk ez történetileg is elég jól meg volt indokolva), a sztori elkezdett érdekfeszítőbb és kevésbé ad-hoc lenni stb.
süti beállítások módosítása