mozgás

tömeg

máshol

Szerelem a kolera idején

2010.05.19. 17:53 | Mainframe | 7 komment

Címkék: film

Love in the Time of Cholera (2007) - Ez, annak dacára, hogy olyan könyv feldolgozása, amit olvastam, egész jó lett, azt kell mondjam. Az elején kicsit nehezen indul be a dolog, túlpörgetik az eseményeket, de később szépen beáll a ritmus a könyvben lévő nagyobb események megfelelő időben és megfelelő módon történő bemutatására. Egy-két dolog maradt csak ki (<spoiler>pl. Lorenzo Daza száműzetése, vagy América öngyilkossága</spoiler>), de azokat pont nem értettem hogy miért, mikor egy fél perces jelenetbe került volna az egész.

Ami nem tűnhet jó megoldásnak a filmben, az az egyik főszereplő, Fermina Daza karaktere. Meglehetősen súlytalan, csapongó, bizonytalan személyiség hatását kelti, nincs igazi magyarázat a cselekedeteire, ám ez a könyvben is teljes mértékben így van, csak úgy "rájön" dolgokra, és ösztönszerűen csinál, vagy épp nem csinál valamit. Szóval ez nem a film hibája.

A másik főhős, Florentino Ariza szerepét Javier Bardemre osztották, aki számomra az egyetlen pozitívum volt anno a No Country for Old Men-ben. Jól hozza a karaktert, bár valahogy nem adják vissza azt a megszállott elszántságot, amivel kitart a szerelme mellett. Ettől függetlenül a játékára nincs panaszom. Magát a karaktert úgy érzem megpróbálták szimpatikusabbá tenni, mint a könyvben volt, ezért vele kapcsolatban viszonylag sok információ kimaradt. Kevesebbet kapunk az ő beszélgetéseiből, és belső vívódásaiból is, mondjuk ezeket nagyon nehéz lett volna képernyőre vinni, és rengeteg plusz időt igényeltek volna.

Amit még észrevételeznék, hogy Lorenzo Daza abszolút teljesen más karakter lett a filmben mint a könyvben, de teljesen eltalálták, ennek ellenére.

Néha tettenérhető egy-két olyan jelenet, amikor a könyv itt-ott lévő kulcsmondatait halmozzák egymásra egy dialógusban, vagy épp elég erőltetett módon, elejtett mondatokkal próbálják pótolni a könyv hosszas leíró részeiben megtudott információkat, megintcsak az a véleményem, hogy akármennyire is nem szerencsés megoldás, nincs nagyon más út.

Meg kell jegyezni a könyvről, hogy stílusában és kivitelezésében sem az a könnyen filmre vihető fajta. Ennek ellenére azt hiszem korrektül megoldották a feladatot a készítők, és a sztorit erős képi világgal dobták fel. Sok tömegjelenet van, gyönyörűen fényképezett helyszínek, korhű kosztümök. Érdemes volt megnézni a könyv után is. Adok rá egy 3,5-et.

mondás: (3,5/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr702015988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friplifrapli 2010.05.19. 19:40:10

Kéjem szépem én is...

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.05.20. 00:54:11

@Friplifrapli: Mondd, hogy ez elgépelés volt, és nem affektálás, és akkor nem kell megölnöm téged... :P :D

Friplifrapli 2010.05.20. 08:08:17

@Mainframe: Direkt... Szoktam ilyet, nem is olyan ritkán, szóval essünk túl rajta, lehetőleg fájdalommentes módon...

Heorogrim 2010.05.20. 10:01:14

Nem elgépelés, nem is affektálás, hanem freudi elszólás... (bitch mode: ON :D:D:D)

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.05.20. 10:13:14

@Heorogrim: Ne legyél bitch, kicsi szívem. Kedvesek vagyunk azzal a kevés olvasóval, aki van. (Mainframe meg szabadságon van.)

Heorogrim 2010.05.20. 14:10:46

Én kedves bitch vagyoook... vagy nem? :P

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.05.20. 14:42:48

@Heorogrim: Nemtom, ezt majd Friplifraplival megbeszélitek. :P
süti beállítások módosítása