mozgás

tömeg

máshol

Indavideo eke + 10 film amit várunk

2010.04.29. 13:39 | Mainframe | 1 komment

Címkék: média video film reakció

Itt ez az index-cikk, "Ezeket a sci-fiket várjuk nagyon 2010-ben" címmel. Reagálni szeretnék rá.

Először is, amit lazán végigfutva rajtuk is észrevehetünk: legalább a fele nem is sci-fi. The Last Airbender? Prince of Persia? Ezek akkora fantasy-k, mint állat. Szeritnem a Resident Evil és a Splice inkább horror, az Inception inkább mystery, és a Despicable Me esetében is max a második helyre szorul a sci-fi címke az animációs mögött.

Aztán bajom van az indavideo lejátszójával is. Az elején lévő 3 mp-es reklám mégis mi a fasz? Ilyet ma már kurvára nem szokás, tessék máshová tenni őket, másból élni, de nem a videótartalmat szennyezni vele. Aztán maga a lejátszó kb. alig reagál a hangerőszabályzásra. Nem egyszer volt olyan, hogy egy kurvahangos videót levettem a fizikailag eltalálható legalacsonyabb szintre, és még ott is túlzás volt, utána kellett szabályoznom más hangerőbeállításokkal. Ebből valami olyanra következtetek, hogy relatív a hagerőszabályzás, amin azért segíteni kéne, transzformálni, standardizálni a videók hangerejét, mert így ez több mint zavaró. Már a videók totál eltérő hangerőszintje önmagában is, amit jól meg lehet figyelni ha végignézitek a cikkben lévő trailereket. Mindegyiknél fél percig ide-oda kell tologatni a hangerőt, hogy valami hasonló jöjjön ki mint az előtte lévőé. Tudom hogy így is innen-onnan guberálják össze a videókat, nade kérem, ez így igénytelen.

Végül a filmekre is kitérnék, mert majd érdekes lesz ide visszalinkelgetni, mikor valóban megnézem őket.

A Splice egy lejátszott ötletre épít, szerintem elég olcsó, hatásvadász módon, egy egylövetű horror lesz, és kész.

Ugyanez áll a Despicable Me-re, gyermeteg szituációs poénok tömkelegét látom, gyenge sztorival, kevés eredetiséggel.

A Last Airbender 3D-je szerintem csak a trend által kikényszerített dolog, ezért nem hiszem hogy jót fog tenni a filmnek. Azért vannak nehéz helyzetben ezzel a darabbal, mert ebből egy zseniális, 3 évados rajzfilmsorozat már elkészült, és azt (ráadásul 2 órába besűrítve, élő szereplőkkel) lehetetlen überelni. Nekem az is elég lenne ha csak megközelítenék, de annyi mindentől tértek el máris (pl. a fire nation a rajzfilmben abszolút kínai jellegű, itt meg inkább indiai), annyira nem hasonlítanak a rajfilmes változatukra a szereplők, hogy az fáj. Shyamalan pedig sajnos szokott nagyon mellélőni... Mindegy, fix hogy megnézzük, de félek.
Ja, egy kis adalékinfó a filmhez: a sorozatnak a Last Airbender csak az alcíme volt, mert a címe az volt, hogy Avatar. :D Szerintem amikor publicitást kapott a Cameron-féle Avatar, akkor a forgatáson a stáb az újsággal a kezében elmorzsolt egy nem is anniyra halk kurvaanyádat, és nekiálltak átírni az egész avatárosdit. Ha megfigyelitek, a kissrácot a trailerben sem szólítja senki avatárnak, holott ez az ő titulusa. Szinte látom hogy a filmben sem fogják, ehelyett találnak rá valami erőltetett szinonímát, mint a Chosen One, vagy hasonló. :D

A Prince of Persia valszeg egy könnyed popkornmozi lesz, jó látvánnyal, kőegyszerű, lineáris sztorival. Sajnos ebből is elsődlegesen a profitot akarják kisajtolni érzésem szerint, ehhez pedig elég a 3D (itt mondjuk indokolt is lehet), egy-két signature move a játékokból, meg egy tucat harci jelenet a lehető legváltozatosabb fegyverekkel. Ennyi. Pedig a játékoknak elég epikus íve volt, de ez megintcsak nem fog beleférni 2 órába. Jó lesz, de nem elég jó.

The Cross. Nem tudunk róla semmit. Ezért érdemes volt betenni a cikkbe, komolyan. Köszi.

Predators, hááát... Ebből még bármi lehet, az AvP filmekből is össze lehetett rakni egy érdekes trailert, aztán mégis nézhetetlen trágya lett mind a kettő. Itt megint kicsit béna dolognak tartom hogy a szörnyeket nem, vagy csak kicsit mutatjuk (akár csak a trailerben is, de borítékolom hogy a film első fél-háromnegyed órája azzal fog telni hogy a semmivel paráztatnak), mikor nincs élő ember aki ne tudná mi az a predator, a rutinosabbak fejből felsorolják a teljes fegyverzetét is, szóval a misztifikálással hatást elérni ebben az esetben nem lehet. Csodálkozom, hogy erre a rendezők még nem jöttek rá. Pedig kaphatnánk plusz fél óra normális akciót. További aggályom, hogy már 2 film volt, amiben a predatorokon és embereken kívül alienek is voltak, mégsem nyűgözött le minket pusztán a változatos helyzetek sokasága. Úgyhogy itt valami pluszt sürgősen be kell dobni, különben bukta lesz. Én bízom Antal Nimród tehetségében, de hatalmas franchise-hoz nyúlt, kiterjedt, és nehezen kielégíthető rajongói körrel, ami nem túl hálás feladat.

Resident Evil: n+1 (jó, Afterlife). A legutóbbi (Extinction) mondjuk nagyjából nézhető volt, nem úgy mint a 3, de ez az egész sorozat abszolút arra van beállva hogy úgyis elmennek rá a tömegek, és úgyis termel majd valami profitot. 0 ihletettség, 0 motiváció, 0 újítási szándék. Összeülnek brainstormingra, hogy most milyen monszták legyenek, kitalálnak két pitbosst, felvázolják a 10 harci jelenetet, közéjük dobnak valami erőltetett dialógusokat, leforgatják, CG, és kész. Mint egy zacskós kínai leves. Olcsó (itt nem feltétlenül pénzügyi értelemben), igénytelen, sablonos, de nem rossz, ehető, _végülis_ jóllaksz tőle, de benned marad a rosszérzés, hogy műkajára fanyalodtál. Ez a film is ilyen lesz.

A Tron remek film volt a maga idején, remélem nem annak a híréből akar majd megélni az utód (Tron Legacy), és lesz benne jó eredeti sztori, ha már a látványvilágon nem kellett sokat agyalni, mert alájuk tette az előd (és igen nehéz lenne eltérni tőle, sőt, még ellenjavallott is, pont divatja van ennek a minimalista futurisztikus dizájnnak). A 3D itt jó ötlet, kell bele (mint az erős). Simán lehet jó, bizakodom.

Iron Man 2. Optimista mód ON. :D Ezzel nem fognak tudni mellényúlni, az elsővel eltalálták a tuti elegyet, ebből bármennyi jöhet. Tuti siker lesz, nálam is.

Az Inception ötlete jó, bár a trailer alapján nekem kicsit kevés benne a mystery-vonal, ezt tényleg inkább sci-fisre fogják venni, úgy tűnik. Ettől még lehet jó, Leonardot szeretjük, a képi világnak volt 1-2 ütős eleme már itt is, remélem nem lőtték el a puskaport (mint pl. az Avatar trailerében).

Na, röviden ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr401961811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2010.05.01. 22:43:44

Ezek köztül igazán jelentős SciFi egy sincs. Legutóbb talán a Pandorum volt kicsit olyasmi. Az Avatarban elég kevés volt a "sci", az is inkább fantasy űropera. IronMan kb. Transformers kicsiben, fantasy varázslók helyett robotruhás rosszarcúakkal :P

Lesz Warhammer 40.000 CGI. Talán lesz előbb-utóbb film egy Iain M. Banks novellából is. Lesz új Dűne film is 2012-ben :)

Talán lesz Avatar 0. vagy 2. ami kicsit emeli a tétet. Nem lenne rossz ötlet megfilmesíteni a Valós halál könyvet (és folytatásait).

És ha már nagyon belejöttünk, egyszer lehet, hogy le kéne venni a polcról azt az Alapítvány című, sebtapasszal toldozott-foltozott, salátává olvasott papírköteget is, lehet hogy jó :)
süti beállítások módosítása