mozgás

tömeg

máshol

Morális alap

2010.01.26. 21:56 | Mainframe | 2 komment

Címkék: szánalmas beszólok randomszavak

Az a problémám (sokminden más mellett) az emberekkel, hogy pusztán on-demand alapon úgy érzik megtehetnek sokmindent, amit kicsit objektívebb szemszögből nézve biztos hogy ők is hiteltelennek éreznének. De mivel saját magát a túlnyomó többség jó embernek tartja (ami ráadásul egy elég szubjektív és ellenőrizhetetlen fogalom), ezért nem nagyon van ami megálljt parancsoljon. Megmondom mire gondolok:

Ezek mindennapi dolgok. Apróságok. Van a világnak nagyobb baja is, nyilván. Nade. Az azért mégis mi már, amikor ugyanaz a csávó osztja a legnagyobb hangon az észt a kocsmában a rohadt tolvaj politikusokról, aki napközben vállalkozóként két kézzel csalja az adót, meg trükközik ahol tud? Erre mondják, hogy nincs rá morális alapja. Ez azonban egy elég ismeretlen fogalom, és még azok közül is sokan leszarják akik ismerik.
Másik példa kell? A gyorshajtó, aki szörnyülködik a sok ilyen-olyan kihágást elkövető autóson, holott ugye ő is mit csinál. Csak ugye neki van vezetési rutinja, ő tudja mikor mennyivel lehet, sőt kell menni, meg ő még nem okozott balesetet (ja, még). Csak arra nem döbben rá hogy ez mind bullshit. Pontosan ugyanolyan szabályszegők mind a ketten, csak az egyik jobbnak tartja magát a másiknál (és valószínűleg vica-verza).

Ez sajnos olyannyira elterjedt, és annyira beépült a köztudatba, hogy rendszerint ha ezzel szembesítesz valakit, még neki áll majd feljebb. Mert hát ő jó ember, ő csak visszalopja a családjának amit az állam ellop tőle. Meg hát a Jocó is így tolja, aztán milyen jó fej. Csak az a geci Józsi, az a rohadt adócsaló, mert a másik focicsapatnak drukkol. És hasonlók. Panaszkodni meg utálkozni nálunk amúgyis divatos, szóval miért kéne ilyen apróságok meg elhanyagolható körülmények miatt fékezni a pofánkat amikor épp a drogosokat szidjuk, mint mondjuk az hogy minden héten legalább egyszer mi is négykézláb megyünk haza megverni a családot?

És akkor még csak azoknál a speciális eseteknél tartunk, amikor ugyanabban ludas az illető mint a céltáblája. De mi lenne ha aki ludas, az úgy alles zusammen kussolna? Mindenről, ami a saját hibájának a szintjén mozog. Mondjuk szidja a sorozatgyilkosokat és a népirtókat, azt még egy elég biztos morális magaslatról teheti.

Sokat kérek szerintetek?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr21705112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Tibi (törölt) 2010.01.27. 15:40:44

Egyetlen egy ember sem hibátlan. Ilyen alapon senkiről nem lehet negatív véleményünk.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.01.27. 23:30:36

Nyilván, és a végén írtam is hogy akkor legalább más szinten mozgó embereket szidjon. De legtöbbször még ez sem teljesül.
Nagyon hasonló dolog ez ahhoz amit már anno megkaptam a létminőséggel kapcsolatos panaszkodás ellenzéséért, hogy akkor senkinek nem kéne panaszkodnia, mert mindenkinél van aki rosszabbul él, ugye. Nade ettől még neked is eleged tud lenni a nyafogásból egy idő után, nem?
Meg akár engedjük a negatív véleményt, akár nem, az nem változtat azon amit leírtam, és az bizony szomorúan hangzik. Pedig csak pár teljesen alap példa a mindennapokból, nem?
Hozzáteszem én bőven a negatív vélemény ellen vagyok, úgy általában is.
süti beállítások módosítása