mozgás

tömeg

máshol

Irie Maffia

2009.12.13. 23:20 | Mainframe | 3 komment

Címkék: zene

Itthoni reggae zenét találni már önmagában sem egyszerű művelet, igazán jót meg gyakorlatilag lehetetlen. Ezért kell most egy közepesen jó zenekarról írnom, az Irie Maffiáról. Rettentő vegyes felhozatallal állunk szemben, aztán némi hallgatás után egyértelműen kirajzolódik előttünk ennek oka: a magyar és az idegen nyelvű (ide most angolt kellett volna írnom, de mivel jó közelítéssel egy szót sem értek abból amit a jamaikai jóember énekel, ezért...) tartalom annyira nincs köszönőviszonyban sem egymással, hogy az valami rettentő.

Míg Sena Dagadu (mint kiderült, így az énekesnőt hívják, az angol nyelvű férfi énekest meg nem tudom) abszolút világszínvonalat hoz, addig a másik énekes, Busa István (és talán harmadikként Kéri András, bár őt annyira nem éreztem dominánsnak, lehet hogy csak Busa neve maradt meg, és ezután ezt társítottam minden magyar tartalomhoz) ezt a tragikus, itthon valamiért bizonyos körökben menő, tökértelmetlen (sőt bárgyú) géppuskaszájú reppet valósítja meg, ami abszolút nem illik a stílushoz, és tönkrevágja azt amit a jó részekkel felépítettek. Erre ott lenne Sub Bass Monster, vagy Copy Con, esetleg még talán Fankadeli. (Utóbbit még alig hallgattam, de Copy Con is megérne egy külön misét hogy mennyire köze nincs a reggae-hez, és egyúttal mennyire igénytelen.) Az Irie úgy érzem valami tradicionálisabbat, minőségibbet próbál letenni, de így nem lehet. Hadd illusztáljam egy példával: Itt a teljes egészében magyar Busaman című szám, míg tegyük mellé a Black Empress-t, vagy a szerintem határtalanul zseniális Bacardi Cola-t. Mintha két különböző zenekart hallgatnánk, nem? Sőt mondok még egy jót: itt a Lady's Embassy, ami egészen addig abszolút élvezhető míg Busa már megint meg nem szólal. Azt a részt rendszeresen áttekerem, egyébként, ami milyen már...

Megmondom mit kéne csinálni: kirúgni az összes magyar énekest a zenekartól (úgyse fogják, sőt én vagyok a seggfej mert felvetettem), gyakrabban énekeltetni a csajt a Bacardi Colából, és kapnánk egy igazi világszínvonalú reggae-zenekart. Nem is kicsit ütőset, szerintem.

Bónusznak a végére még két kedvencem (igen, mert ezekben sincs magyar szöveg, igen, nyilván kommunistazsidó vagyok amiért ezt így leírtam): Legalize, és Jah Watching.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr791589471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PlaTina512 2009.12.14. 07:25:28

Tökéletesen egyetértek. Sena és McColombo hozza a nemzetközi színvonalat abszolút, Busa meg tesz róla, hogy mégis középszerű magyar együttes legyen.

Copycon szar -> ack'd :D

Egyénként jó magyar reggaet nem nehéz találni, ha megelégedsz az LB27-tel :) Ha tovább akarsz keresni akkor már nehezebb a buli, de javaslom az alábbi neveket. Sose lesznek menők, de azért nem rosszak:
Roots Kompakt
Riddim Colony

És nem szabad elfelejtkezni a reggae társműfajáról a SKAról sem, aminek szintén kevés, de minőségi magyar előadója van.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2009.12.14. 20:45:28

@PlaTina512: Köszi a tippeket, meghallgatom, és lehet hogy lesz nagy magyar reggaekörkép-poszt is egyszer. :) Majd ha már mindent ismerek. :D

El Argentino 2009.12.20. 17:33:56

:D
szóval nem csak nekem tűnt fel, hogy 1-2 rap betét, abszolút üti a színvonalat
A Jah Watching-ot, viszont, bármely nemzetközi tehetségkutató versenyre be tudnám nevezni, úgy érezvén, hogy biztos 1. hely.
Copy, olyan amilyen. Nem tartom túlságosan nagy előadónak, de azért néha 1-2 számot meghallgatok.
süti beállítások módosítása