mozgás

tömeg

máshol

The Expendables

2010.08.31. 15:02 | Mainframe | 1 komment

Címkék: film

The Expendables (2010) - Nagyon vártam, sokan még mindig nagyon várják is, mivel itthon előreláthatóan október végén lesz a premier. Érthetetlen, egyébként. Garfield és a zűrkommandó kell nekünk, de ez nem? Ezt is hülyék csinálják, mindegy.

Szóval nem kis igényekkel ültem le, és ennek is nyilván része volt abban, hogy végül nem tetszett annyira, de érzésem szerint objektíve is el volt szúrva benne sokminden. Oké, hogy szándékosan a '90-es évek B-akciói felé tendál, nem is az a baj. Hanem az, hogy összeszedtek egy halom nagy nevet, aztán nem tudtak hozzájuk megfelelő karaktereket is csinálni. Összesen Stallone, Lundgren, Statham, Rourke, és talán Jet Li kapott értékelhető figurát, a többiek háttértáncosok, holott sokan legalább akkora arcok civilben mint ők, sőt. De ezzel is mindjárt van egy problémám: jól indul a felsorolás, mondjuk a fenti emberekkel, de aztán ilyenek jönnek, hogy Terry Crews. Ő a fentiekhez képest egy másik dimenzió, persze lefelé. Volt pár filmje, egyik sem túl emlékezetes. De aztán megyünk tovább, és Randy Couture-nél abszolút ledöbbenek. Ki ez? Valami wrestler, az oké, de filmek, ilyesmi? SEMMI. Névtelen mellékszerepek, hasonlók. Mit keres ő itt? Aztán itt van még Steve Austin. (Boagrios von Troy, tényleg jól mutat, és kell az ilyen filmekbe, de ne tegyük már őt sem Stallone mellé, hé.) Tudtam volna még javasolni embereket, ha hiányuk volt. Viszont bedobják Bruce Willist és Schwarzeneggert egy fanservice momentum erejéig? Ez meg kibaszás így, szerintem.

Abszolút lehangolt, hogy Rourke nem akciózott egy percet sem, otthon ült, és osztotta az észt, ennyi. Akik csinálnak valami normális akciót, az Stallone (aki bántóan középpontban van az egész film során, de hát elvégre ő írta, szóval...), Statham, és talán Jet Li egy kicsit, bár annyira nem, csak épp ott van mindig, ahol az akció történik... :P A karakterek háttérbe szorulása azt eredményezi, hogy nem ismerjük meg őket, de még annyira sem, hogy a túlhajtott videoklipes harcjelenetek forgatagában mondjuk be tudjuk azonosítani őket. Ellenben vannak jelenetek, amik próbálnak utalni a karakterek hátterére (pl. Statham barátnője, vagy Jet Li pénzügyei), de mivel egyik sincs normálisan kifejtve, vagy elhelyezve, lógnak a levegőben, nem értjük, nincs hová tenni, és végül helykitöltőként azonosítjuk őket, ami lehangoló. Nyilván nem mélylélektant vártam (amit viszont Rourke-tól megkapunk), de az egyedi karakterek nem ellenkeznek a popcorn-akció elveivel. Én pl. adtam volna minden szereplőnek valami jellegzetes, összetéveszthetetlen specialitást, amit csak ő tud, csak ő csinál az egész film alatt, plusz egy halom signature move-ot, különleges, egyedi fegyvert (mint Crews combat shotgunja), mindent. És persze elosztottabb akció is kell, nem ez a Stallone-kultusz, amivel végig tömnek minket. Olyasmi, közös akciókat akarok látni, mint a nyitójelenetben, vagy a film csúcspontját jelentő "Fly and Die" résznél. Ehelyett mindenki otthon ül, közben 1-2 ember személyes deszantakcióit nézzük, vagy épp David Zayas félhülye tábornoklását kísérjük figyelemmel.

A legtöbb dolog nem keltett átgondolt, jól kitalált hatást, inkább úgy éreztem, hogy időnként valaki bekiabálta, hogy "Most csinálhatnák ezt meg ezt!", ők meg leforgatták. Akciódús, de strukturálatlan, sok lehetőséget szalasztanak el benne, míg szénné erőltetnek olyan szálakat, amiket teljesen ki kellett volna hagyni az egészből (a lánymentésekre gondolok például, Stallone (mint színész, és mint rendező) úgyis képtelen volt ezt a nő-témát megfelelően kezelni, számára a csaj végig egy tereptárgy volt, figyeljétek meg).

Tudnám még boncolni, de ennyi úgy érzem, elég lesz. Sajnos nagyon lehangolt, mert azt vártam, aminek beharangozták: a régi, klasszikus akciómozik új generációjának előfutárát, ehelyett pedig csak beállt a sorba, a benne szereplő nevek és pénzmennyiség dacára roppant középszerű módon. Ráadásul akkor, amikor nem is ennek a stílusnak van az ideje (ahogy azt ők is nagyon éles szemmel és nyelvvel megállapították már a trailerben is), szóval emiatt is kétszer annyit kellett volna letenni az asztalra mint akár 10-15 évvel ezelőtt. Nem sikerült, ezt én totális buktának ítélem. 2,5.

mondás: (2,5/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr212261754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PlaTina512 2010.12.27. 23:49:26

Nekem bejött, persze lehet, hogy csak megfelelő hangulatban néztem :D Sok vért akartam és sok vért kaptam. Azért szegény Slyon, a Kormányzónkon meg Dolfin erősen látszik a kor már..
süti beállítások módosítása