mozgás

tömeg

máshol

A felolvasó

2010.01.29. 07:20 | Mainframe | 4 komment

Címkék: film

The Reader (2008) - Romantikus dráma, hangsúly a drámán, a romantika érzésem szerint eléggé háttérbe szorul. Ralph Fiennes és Kate Winslet viszi a filmet, nem rosszul, érzésem szerint. (Igaz Fiennes helyett nagyobbrészt fiatalabb énje, bizonyos David Kross nyomja az ipart, tök hitelesen.) A fő bajom az volt az egésszel, hogy röviden, és nem túlzottan belemenve akarta bemutatni a romantikus szálat, majd ezután az egész filmben erre épít. Fordított időaránnyal (sok romantika, kevés konfliktus) jobban el tudtam volna ezt képzelni, így kicsit súlytalan volt. A konfliktus érdekes, eredeti ötlet, mint ahogy Hanna Schmitz "hiányossága" is. Úgy érzem alapvetően össze nem illő elemekből, out-of-the-box gondolkodással raktak össze egy meglepően koherens filmet. Tetszett még hogy némelyik mellékszereplőnek elég nagy rész jut, nagy dialógusok, lényeges pontok a történetben, nincsenek háttérbe lökve. Illetve még az hogy ügyesen kezeli a hosszú időtartamot amit felölel, láttunk már erre is ellenpéldát, sikerfilmben ráadásul (Zodiac).

Szóval ez a mű ajánlható, bár nem tökéletes. De bőven átlag feletti. 3,5? Najó 4.

mondás: (4/5)
visszhang: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr1001691766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2010.01.29. 17:30:59

Azért ennél a kritikánál meg kellene említeni az intimebb jeleneteket is ... Respect for Kate :)

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.01.29. 18:35:50

@Zlot: Tény hogy bevállalta a full frontalt, illetve tudott idomulni a realisztikus környezethez, ez pluszpontot érdemel. Azért nem emeltem ki külön, mert aki csak az intim jelenetekért nézné meg, az ne nézze meg. :P

Friplifrapli 2010.03.06. 13:28:26

Most olvastam a könyvet, a filmet nem láttam. Csak a könyv alapján annyit sejtek, hogy a romantikus szál elnagyolásának az az oka, hogy a könyvben sincs részletesen kifejtve (igazából nem is különösebben romantikus, inkább tényszerű). Terjedelmét tekintve is maximum a regény egyharmadát teszi ki a két főhős viszonyának leírása, és akkor szerintem még sokat is mondtam. A könyvből kiderül, hogy a férfi már a per előtt se tudta ezt az egészet hová tenni, aztán ehhez jön később a történelmi és társadalmi nyomás, és ennek az utóbbinak az értelmezése, feldolgozása a regény (egyik) mondanivalója, gondolom a filmben nem akarták áthelyezni a hangsúlyokat.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.03.06. 14:09:39

@Friplifrapli: Ha így van, akkor a film nagyon hűen igyekezte feldolgozni a könyvet, ami dícséretes.
süti beállítások módosítása