mozgás

tömeg

máshol

Ötforint

2009.07.07. 21:55 | Mainframe | 4 komment

Címkék: szánalmas

És az megvan hogy az Auchan (lehet hogy mások is, nem tudom) bevezette hogy a kutyaközönséges ásványvizes PET palackra mostantól márpedig 5ft betéti díjat szednek? Ők maguk, mert ezt ők így kitalálták, azért. Ennek az a szándékolt értelme (valódi nincs neki), hogy Te, a csúnyagonosz polgár ne szennyezd a környezetet az eldobált palackjaiddal (amit képtelenek lebomlóra gyártani, ugye, holott ez egy rég megoldott dolog), hanem a kis kezeddel gyűjtsd össze és vidd vissza nekik. 5 magyar birodalmi forintért. Amiért az utcán sem hajolnál le. Reális?

Tehát a végkicsengése az egésznek, hogy egy multi megint kitalált egy népnyúzó faszságot. Sejtsük meg okosan hány üveg ásványvizet értékesít az Auchan naponta (pláne nyáron, mert ez sem lehet véletlen hogy nem télen jött rájuk a környezetvédhetnék), és ezt szorozzuk be 5 forintjával. Én szerintem csak ebből meg tudnék élni, nem is rosszul. És ezt azért tudták minden hivatalos szerven keresztülverni, mert hogy környezetvédelem. Gyanítom senki nem gondolt bele bővebben hogy mi is lesz a valódi scenario, pedig nem bonyolult.

A polgárból ugyanis kétféle van. Az gonosz fajta, aki eddig is eldobálta, vagy enyhébb esetben csak a vegyes hulladék közé dobta, most sem fog másképp tenni (mert aki eddig nem volt környezettudatos, az most hirtelen nem fog megváltozni 5ft-ért). A környezetvédő fajta, aki vette a fáradságot és elvitte a szelektívig a palackokat, az most vagy ugyanúgy oda viszi (bukik is mindegyikkel 5ft-ot), vagy gyaníthatóan sokkal több meló belefeccölésével az Auchanba, hogy jó legyen. És a vagon palackjáért visszakapja a rengeteg idő, kényelmetlenség és szervezés árán megszerzett (mittomén) 100ft-ját. Aki ezutóbbit bevállalja, az töredéke lesz az embereknek, tudta ezt az Auchan is, a maradék után meg kaszálja az 5ft-ot, holott ő kurvára nem tett azért semmit. Gyanítom a beérkezett palackokat meg ugyanúgy elviszi egy szelektívbe mint a polgár tette volna ha nincs ez az egész faszság. Mese vége, a multi ismét hízott, az állam beszopta, a nép beszopta, gratulálunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr871232958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Montana.. 2009.07.07. 23:32:21

Majd ha az Auchan megoldja, hogy az üvegvisszaváltó automatájuk felismerje a 3 méterrel arrébb árult üveget, akkor elkezdhet gondolkodni a petpalack visszaváltásán.
Amúgy pedig +1 a "környezevédő" - szelektív kukába cincáló fajtához. Ismerve a fogyasztási szokásaimat, nem ebbe az n x 5 forintba fogok belerokkanni.

fl0werstar · http://fleurageneve.blogspot.com/ 2009.07.08. 13:55:18

:) asszem, az 5 azaz öt forint kipengetése kemény lesz! már most fáj! :D
amúgy sztem 3 forintot akartak kérni a fiúk igazából, dehát olyan ugye, már nincs... ha lett volna humorérzékük, annyit kérnek...
engem régóta idegesít a petpalack, meg az ingyenzacsi, bevallom. 100 hosszú évig bomlik a természetben, és már így is elég szemét van a földön. de az 5 forint ezen nem segít. és ettől se több, se kevesebb ásványvizet nem veszek majd. monnyuk a nagyobb kiszerelés, vagy ilyesmi -- annak lenne értelme. mint a légitársaságok, akik a bookoláskor ráfizetett charity 5 euróból fákat ültetnek. de ez az ötforint csak smanca. ettől senki nem lett környezetvédőbb. sajnos. bár ennyibe kerülne... :(

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2009.07.09. 17:15:12

Nekem egy bajom van. Az összes szelektív kuka alkalmatlan arra, hogy odamenjek és fél pillanat alatt beleborítsam a heti termést. Ott kell állni mellette percekig és egyesével beadagolni neki a szemét.

Megértem, hogy ha nem ilyen lenne a szemét opportunista hajléktalanok belemásznának a kukába.. ééés. Hát bizony, a végén még nem tudnának kijönni. Vagy ilyesmi.

Montana.. 2009.07.27. 13:28:54

Na megnéztem, hogy működik gyakorlatban. Az üvegvisszaváltó automata mellett 2(!) fő humán erőforrás gyűjtögeti szépen a cuccot. Blokk ellenében. Érted, blokk. Nem is tudok mit hozzáfűzni, innentől válik überszánalmassá az egész móka. (Ok, gyűjtöm külön a petpalackot, de nem szeretném mellé eltenni a nyugtát is.)
Külön vicc, hogy a gyümölcsleves dobozra is rászámolják az 5 ft-ot, viszont a tejre (ugyanolyan dobozban) nem.
süti beállítások módosítása