mozgás

tömeg

máshol

Lerágott csont, de...

2009.12.17. 21:32 | Mainframe | 3 komment

Címkék: média budapest magyarország szánalmas reakció

Index főoldal két cikkéből, egyszerű összehasonlítás (lényeg kiemelve).

Eset 1., régebben, roma sértett:
A legismertebb szamurájkardos támadás 2005. május 8-án volt, egy buszon a tizenhét éves, Mortimer becenevű Gyurcsa Mihály átszúrt egy vele kötekedő és bicskát rántó tizenöt éves fiút (aki roma - Mf). Mortimer és társai egy hagyományőrző csoport tagjai voltak, épp furcsa ruhában, pajzsokkal és kardokkal indultak gyakorolni a Normafához. A tizenöt éves fiú életveszélyesen megsérült, a kard megsértette a májat, a gyomrot és a tüdőcsúcsot, roncsolta a lépet, de sikerült a fiú életét megmenteni. A Fővárosi Ítélőtábla bűnösnek találta Gyurcsa Mihályt emberölés kísérletében, és jogerősen három év, tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Eset 2., kevésbé régen, roma elkövető:
Halált okozó testi sértés miatt egy év, négy év próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogházában letöltendő fogházbüntetést szabott ki a Fővárosi Bíróság csütörtökön arra a szakközépiskolai tanulóra, aki 2008. januárjában úgy összeverte osztálytársát Budapesten a VIII. kerületben, hogy a fiú belehalt sérüléseibe.
A szakközépiskolában egymás mellett ülő két fiatal viszonya megromlott, mert a későbbi áldozat megjegyzéseket tett a vádlott roma származására. Az akkor 17 éves tanuló és 18 éves áldozata (stb. - Mf)

Bónusz: A bíró indoklásában azt mondta, hogy mivel fiatalkorú, jelenleg is szakközépiskolás vádlottról van szó, figyelembe vette az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amelyet a magyar jogrend is átvett és amely kimondja, hogy ilyen korú elkövetők esetén csak a legvégső esetben indokolt kényszerintézkedés, illetve végrehajtandó szabadságvesztés elrendelése. Példaként említette, hogy ez alapján akár emberölés esetén is lehetőség van fiatalkorú esetében a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására. További enyhítő körülményként értékelte, hogy a fiatalember beismerő vallomást tett. (Én ezt hívom bullshitnek... - Mf)

Nem mondok semmit, csak leírtam ezeket egymás mellé. Mégis mindenki számára kirajzolódott egy kép (amit igazából már mindenki ismert, csak ennyire pofátlanul nem volt az arcunkba tolva eddig).

Nem lesznek ilyen posztok, nyugi, csak ez annyira felkúrta az agyamat, hogy nem tudtam megállni szó nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainframe.blog.hu/api/trackback/id/tr381605438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

levee 2009.12.19. 14:17:23

Annyit hozzátennék - hogy amúgy teljesen igazad van, de - ez a néhány napos eset a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete. Másodfokon az ítélőtáblákon sokkal szigorúbban szoktak ítélkezni, remélhetőleg ebben az esetben is így tesznek majd.

Az, hogy nincs jogbiztonság... nos. Hát ez így van. Nem egyszer fordult már elő, hogy egyik ügyben ekképpen, másikban meg akképpen döntöttek. Ebben nem ártana némi változtatást eszközölni Magyarországon.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2009.12.19. 18:18:30

@levee: Főként én is a jogbiztonság hiánya miatt sírok, nem pont konkrétan azért hogy erre a gyerekre rohadjon rá a lakat, mert az nem változtat meg semmilyen tendenciát.
Bár abszolút nem értek hozzá, de a partvonalról azért néha bekiabálok olyan hülyeségeket mint "precedensjog". Bár nem tudom az segítene-e, ismétlem: nem értek hozzá.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.09.23. 19:04:38

Nos, update az esetben, hogy végül 2 év 3 hónap letöltendőt kapott a második eset elkövetője, ami dícséretes, csak még mindig kevésnek érzem a körülmények fényében. (Ha másért nem, már csak azért is, mert mondjuk az áldozat _meghalt_, nem megsérült, mint az első esetben...)
Friss cikk a témáról: index.hu/bulvar/2010/09/23/letoltendo_az_osztalytarsat_agyonvero_fiunak/
süti beállítások módosítása